L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimecres, 16 de juliol del 2014

La Junta de Govern aprova el pressupost del 2014



La Junta de Govern, òrgan col·legiat format per l’alcalde i tinents d’alcalde, aprovava el pressupost del 2014, després que el consistori amb el vot en contra del PP i de la regidora trànsfuga (cada dia més PP i menys trànsfuga) rebutjara la proposta del govern municipal en la sessió extraordinària convocada avui dimarts. 

La nova Llei de bases de Règim Local contempla que la Junta de Govern aprove el pressupost quan un municipi treballe amb un prorrogat i si el presentat per a l’any és rebutjat pel plenari. A Tavernes en aquest 2014 fins ara estava vigent el prorrogat del 2013 i el presentat pel govern avui no havia estat aprovat. 
 
El plenari extraordinari

La sessió extraordinària començava amb la intervenció de l’alcalde, Jordi Joan, que com a responsable del pressupost, presentava un pressupost equilibrat de 14.862.122 euros per al 2014 equilibrat quan a despeses i ingressos. 

Afirmava l’alcalde que el pressupost és dóna en un context molt difícil, amb enorme disminució en ingressos i damunt haver de pagar la liquidació del pàrquing subterrani per valor de 1.780.250 euros, cosa a la qual se sumava la baixada de la contribució, fruit de la voluntat política del govern municipal. 

Quant a ingressos, Jordi Joan explicava una previsió de l’IBI de 7’5 milions, cosa que era una minoració del 8,67% respecte a l’exercici 2013 a causa de la baixada del 20% dels valors cadastrals i la rebaixa en el tipus de gravamen aplicable del 0,48 al 0,45 per 100. Això afecta també a la previsió dels ingressos per plusvàlues que abaixa el 28% respecte al 2013. 

L’alcalde va destacar també que s’havien perdut ingressos, com el del cànon de l’aigua potable, perquè l’anterior govern l’any 2009 el va cobrar per anticipat i fins el 2026, i això representa que els governs posteriors deixen de cobrar 2.004.482 euros. 

Quant a despeses, Jordi Joan va explicar que l’esforç de contenció de la despesa corrent ha fet que s’haja pogut posar fi al romanent de tresoreria negatiu de 4,5 milions d’euros de la passada legislatura i aconseguir l’actual superàvit de 1,5 milions d’euros. Després indicava un conjunt de despeses en actuacions municipals, per a destacar que a pesar de l’austeritat del pressupost, es prioritzaven les àrees de despesa social i es mantenia la política d’ajuda a les associacions i col·lectius amb un augment de les partides i convenis de serveis socials, educació i manteniment de centres escolars. 

L’alcalde informava de 329.354 euros per a inversions, en base a recursos propis, i l’esforç en reduir l’endeutament i assenyalava que l’amortització de capital i interessos suposen més de 1,8 milions d’euros, que s’hauran de pagar i s’estan pagant al llarg d’este any 2014.
Jordi Joan va explicar la proposta d’actuacions en la via pública i a serveis socials, com pintar la senyalització horitzontal de la ciutat i platja per 251.000 euros, asfaltar la zona Lepanto-río per valor de 80.000 euros i un conveni amb ADISVA per 100.000 euros, o redactar el pla especial de l’aigua potable, per 52.000 euros. 

Concloia indicant que confiava arribar a acords per poder incorporar el remanent del 2013 a inversions i informava que els partits tenien un esborrany del pressupost des de feia mesos, amb la qual cosa havien tingut temps per preparar esmenes i demanava el vot en ser un pressupost auster, responsable i realista amb la situació econòmica i social de Tavernes. 

Després de l’alcalde va intervindré el regidor d’Hisenda, el socialista Víctor Borrás, que va coincidir en les xifres de l’alcaldia, remarcant algunes com la despesa de personal, que arriba a ser el 44% del pressupost o l’IBI el 50% dels ingressos. Borràs va fer èmfasi en la circumstància que l’Ajuntament es veu obligat a cobrir una sèrie de demandes dels ciutadans, sobre tot en joventut, serveis socials i educació, perquè l’Administració no actua suficientment en aquets camps. 

Simplement vergonyós 
 
I arribava el torn de l’oposició, on el més digne a destacar va ser que mentre l’alcalde i Borràs van dedicar a explicar els pressupost poc més de 10 minuts, el portaveu del PP Manolo Vidal va dedicar 36 minuts a no dir res, a no presentar cap esmena concreta al pressupost i a repetir el de sempre: que l’IBI estava mal calculat, amb un despreci total a la intervenció municipal i als tècnics del Ministeri d’Hisenda i de Cadastre que són qui confeccionen els padrons de pagament. 

Sentint a Vidal parlar de números, es compren perfectament perquè i com va deixar arruïnat el municipi i comprenem com per falta de previsió en el pressupost s’arriben a tindre factures “en el calaix” sense consignació per valor d’1’5 milions o es podia endeutar l’Ajuntament fins arribar al 115%, quan ara estem en el 92%, es a dir, una abaixada del deute de 23 punts en 3 anys, segons les xifres que diria Borrás. 

La intervenció de Manolo Vidal durant minuts i minuts, va oblidar el debat i la proposta política, fins arribar a avorrir i cansar amb l’exposició de números i més números sobre l’estat d’execució del pressupost. Va anar, com un monòton rosari, partida per partida: que si s’ha executat nomes un 10%, i que si en aquesta ja hi ha un 80%, que si ens han d’explicar perquè ací augment o allà abaixen, amb la qual cosa deixava patent una cosa: no s’havia molestat en acudir a l’Ajuntament a interessar-se pel pressupost, cosa que després li tiraria en cara el regidor d’Hisenda, quan li recordava que no se li veia per l’Ajuntament i totes eixes qüestions, més tècniques, es resolien consultant els diferents funcionaris, cosa que no havia fet. 

Per si no en teníem prou d’estar aguantant estoicament durant més de 20 minuts l’estat d’execució del pressupost, acabava la seua intervenció amb un to totalment populista demanant increments en tots els convenis que té l’Ajuntament, i afirmant que estos diners es podien traure ¡de l’IBI que venia a dir estava mal calculat!. I l’increment ara de convenis, en plena crisi, el demanava el primer que els va retallar, i ho va fer quan no hi havia crisi.

En resum, la intervenció i el pseudodebat més fluix que mai havíem vist en un plenari municipal sobre pressuposts: ni debat, ni propostes, ni res per banda de l’oposició. 
 
Simplement populisme. Simplement vergonyós. 

La regidora trànsfuga de manera breu es va limitar a indicar que el pressupost era el del 2012 i que calia fer alguns ajustos sense concretar-ne cap amb detall, demostrant el que es veia evident: ni s’havia mirat els pressupostos amb detall. 

Al final de les intervencions, l’alcalde va dir de passar a la votació lamentant el baix nivell del debat i la pobresa argumental de l’oposició que no havia estat capaç de presentar cap esmena ni proposta sobre el pressupost en la forma adient i per escrit. 
 
Jordi Joan va dir que no hi havia esmenes presentades per a debatre, i per tant una vegada cadascú havia dit el seu posicionament, com que no hi havia debat d’esmenes es passava a votació. El PP i la regidora trànsfuga votaven en contra de la proposta amb la qual cosa era rebutjat per 9 vots a 8 del govern, convocant tot seguit l’alcalde la Junta de Govern per aprovar-los segons la nova llei.
-

1 comentari:

Anònim ha dit...

Si este senyor es el cap de llista del pp a les proximes, del qui ara estan arreglant els seues desastres i destarifos economics, aviats anem! ni tenen vergonya ni la coneixen!
Porten tota la legislatura posant palos a les rodes i entrebancant al govern sense fer ni una proposta en positiu de res. Vaja desoposició!