L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

dimecres, 28 de maig del 2014

Compromís-Bloc s'alça com el vencedor local mentre el PP té una gran debacle i perd més de la meitat de punts de les passades eleccions europees


Gràfiques amb nomes partits amb representació a la ciutat

Compromís-Bloc s’alça a Tavernes com a força més votada i multiplica quasi per 7 els resultats del 2009 en passat dels 328 vots als 2170 obtinguts, resultat que com és lògic ha omplit de satisfacció la formació que lidera Jordi Joan.

Si per a Compromís tot era alegria la nit del dia 25, per al PP tot era desolació i tristesa: s’havien deixat pel camí 2.466 vots, més de la meitat dels 4.347 que havien obtingut en l’any 2009. Una debacle impressionant que converteix el PP en el gran perdedor electoral a Tavernes i segueix la línia d’abaixada general en tot l’Estat. Les politiques antisocials i antipersona del PP, sumat als múltiples casos de corrupció i imputats del partit de Rajoy sense dubte els ha passat factura, i no hem d’oblidar que a nivell estatal han perdut més de 2 milions de vots i 8 diputats. 

El PSOE ha seguit igualment una línia descendent i Tavernes ha estat també un reflex del que ha passat a l’Estat Espanyol: els 2429 vots del 2009 han quedat reduïts a 1117, la qual cosa suposa que ha mantingut (més o menys) els vots de les passades municipals, malgrat que el nombre de votants en aquestes eleccions ha estat molt menor. 

EU també és un dels partits que augmenta els vots i passa dels 262 del 2009 als 773 vots, amb la qual cosa triplica el resultat. Un bon resultat i encoratjador per a EU, molt “tocada” després dels esdeveniments amb la regidora transfuga. 

De la resta de partits que mantenen una presència habitual a la nostra ciutat hem de destacar que ER augmenta els resultats en passar de 74 a 125 vots i el PCPE (que sempre ens oblidem tots d’ells) també augmenta dels 13 del 2009 als 45 que va obtindre diumenge.
 
Els partits no constituïts a Tavernes, cas de UPyD y la nova formació “Podemos” obtenen també un bon resultat. UPyD passa de 69 a 400 mentre Podemos en aquesta primera incursió electoral obte 415 vots. 

Cal significar que el PP ha perdut en la comarca entre 15 i 25 punts, però no és el cas de Tavernes on perd 31 punts percentuals en la votació. Segons la premsa, aquesta debacle tindria l’origen en la moció de censura que els populars van firmar amb la regidora trànsfuga, exregidora d’EU i expulsada d’aquesta formació. Una teoria que no comparteix en manifestacions a la premsa el lider i portaveu popular Manolo Vidal que justificava la moció de censura en el fet que el seu partit era el més votat a Tavernes. Ara ja no ho pot dir. 

I què passa en clau municipal si apliquem la Regla d’Hondt? 
Val a dir que no ens creguem de cap manera que els resultats de les Europees siguen extrapolables a unes municipals. I ho confirmen les dades: només cal vore que els resultats de les europees del 2009 no tenen res a vore amb el resultat de les locals del 2011. Si haguérem pres les dades del 2009 ni Compromís-Bloc ni EU haurien tingut regidors per no arribar al 5% dels vots.
 
De tota manera, i política ficció en aquests cas, Compromís obtindria 5 regidors, manté els que té, el PP en baixaria 3 i es quedaría en 5, el PSOE mantindria els 3, EU augmentaria un regidor i passaria a 2 i entrarien UPD i Podemos amb un regidor.
 
I ara parlem de la comarca
 
Si considerem els partits actualment amb representació municipal en pobles de la comarca, el PP, malgrat que té una gran pèrdua de vots en passar de 37.978 a 20.299 ( en perd 17.679) seria el més votat i guanyaria en 21 pobles. El PSOE, que guanya en 5 pobles, té un panorama semblant en passar de 24.437 vots en el 2009 als 14.271. 

Seria gran l’avanç de Compromís i EUPV. Compromís, que guanya en 4 pobles, arriba a 10.238 vots, quasi 8.000 mes que fa cinc anys i EUPV de 1.448 a 6.268 vots.

Cal dir també que, a pesar de ser el PP el partit més votat, globalment els vots dels partits d’esquerra són molt més que els de la dreta. 
-