L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

diumenge, 9 de febrer del 2014

INFORME: Tot el que cal saber sobre l’IBI després de la rebaixa del govern municipal

L'alcalde sol·licita la rebaixa dels valors cadastrals 

1. ELS ANTECEDENTS: 

L’any 2006 el Ministeri d’Hisenda feia una revisió cadastral que pujava els valors cadastrals dels immobles a un nivell exagerat. La revisió, acceptada i aprovada per l’anterior govern del PP sense al·legar res en contra, obligava a que tots els anys i fins el 2016 la contribució (l’IBI) havia de pujar sobre un 10%. Per comprendre quan exagerada era, l’Ajuntament l’any 2006 va recaptar 3,2 milions d’euros i hauria recaptat el 2016 la quantitat de 9’2 milions.

2. ¿QUE HA FET EL GOVERN ACTUAL? 

Davant eixa situació i per baixar la contribució (l’IBI) adopta dos mesures:

A) La revisió dels valors cadastral amb una rebaixa del 20%
b) Modificar el tipus de gravamen a la baixa del 0’48 al 0’45.

 
Expliquem aquests dos punts: 

A) Les negociacions amb Gerència de Cadastre aconsegueixen la baixada del 20% en els valors cadastrals.

El govern municipal ha aconseguit aquesta reivindicació veïnal i com a resultat de la baixada dels valors cadastrals s’aturen les pujades de contribució previstes per als anys 2014, 2015 i 2016.

Els veïns pagaran menys contribució, però també pagaran menys impostos per compravenda, per plusvàlues, per l‘impost de la renda i del patrimoni, i a més, tindran avantatges en la sol·licitud d’ajudes i beques.

B) L’Ajuntament abaixa el gravamen municipal del 0’48 al 045

El govern municipal va considerar que la rebaixa dels valors cadastrals no era prou, i per disminuir el rebut de la contribució el ple de l’Ajuntament va aprovar baixar el tipus de gravamen del 0,48 al 0,45.

I això ¿Influeix en l’IBI? I tant! Un quadre ho explicarà millor 


Evolució de l'IBI. En blau, l'aprobada pel PP i en taronja pel govern actual
El gràfic explica clarament l’evolució de la contribució (IBI) a Tavernes dels anys 2006 fins el 2016, i en els dos casos: en línia blava la pujada aprovada pel PP en el 2006 i la línia taronja, marca l'abaixada aconseguida pel govern municipal en aquesta legislatura.

Atenció: amb eixa rebaixa, l’Ajuntament deixarà d’ingressar 1’2 milions d’euros en el 2014; 1’6 milions d’euros en el 2015 i 2’2 milions d’euros en el 2016, és a dir, un total de 4 milions d’euros. Eixos diners es queden a les butxaques de les famílies de Tavernes i podran atendre millor les seues necessitats.


Les xifres faciliten calcular el percentatge global d'estalvi dels veïns sobre les previsions a pagar que hi havia per als tres pròxims anys.

- El 2014 els veïns s'estalvien en global un 15% sobre el que anaven a pagar eixe any.
- El 2015 l'estalvi global dels veïns és del 19% sobre el previst a pagar.
- El 2016 l'estalvi global és del 24% sobre la quantitat prevista a pagar de 9'2 milions.


3. EL BENEFICI ALS CIUTADANS 

El govern municipal sempre ha dit que la recaptació de l’IBI tal com la va aprovar el PP en el 2006 perquè s’aplicara fins el 2016 era una excessiva pressió fiscal per al ciutadà.

Amb un exemple es comprén millor el que diguem. El quadre següent, amb sis vivendes del casc urbà i la platja, permet vore l’evolució de la pressió fiscal de l’IBI des de l’any 2006 fins l’any passat, el 2013.



Quadre de l'evolució de l'IBI entre el 2006 i el 2013
Els beneficis als veïns després de les mesures del govern municipal

El govern municipal afirma que una de les seues preocupacions des del primer moment va ser beneficiar els ciutadans en el pagament de l’IBI i, després de gestions durant dos anys, considera que s’aconsegueix amb la rebaixa del 20% del valor cadastral i el 0’45 a aplicar com a gravamen municipal.

Els quadres següents, que prenen com a referència les mateixes vivendes, deixen ben l'estalvi dels veïns gràcies a les rebaixes.


Evolució de l’IBI fins el 2016 tal com s’havia de pagar sense rebaixa del 20% del valor cadastral ni del gravamen municipal. 



El que haurien pagat entre el 2014 i el 2016
Evolució de l'IBI tal com es pagarà ara, després de la rebaixa del valor cadastral i del gravamen municipal. 


El que pagaran ara entre el 2014 i el 2016
La diferència a pagar entre els dos casos està ben clara en els dos quadres anteriors. No obstant pensem que un quadre resum ho aclareix millor. Ací teniu l'estalvi de cadascuna de les cases de referència en cada any.


4. CONCLUSIÓ


Les mesures del govern municipal:

- Són un estalvi per a les famílies a l’hora de pagar l’IBI
- Es una manera que deixe de pujar i s’estabilitze els anys 2014, 2015 i 2016.
- Dóna mes recursos a les famílies per poder atendre les seues necessitats.
- Es rebaixa l’impost de l’IBI, pero també el de plusvàlues, el de compravendes, el de la renta i el de patrimoni.

El govern municipal considera les mesures com a “encertades, preses en el moment adequat i després de complir un altre objectiu, també prioritari per al bé de la ciutat: el sanejament de les arques municipals”. No oblidem tampoc que aquesta modificació li suposa a l’Ajuntament deixar de recaptar 4 milions d’euros en tres anys, i això suposa sacrificis i l’obligació al govern municipal de millorar més encara la gestió municipal. 



Aquest informe és una reelaboració basada en les dades oficials de l’Ajuntament publicades en la web de Compromís-Bloc

-

5 comentaris:

bonico ha dit...

Qui es queda els diners se'ls gastarà en el poble. O no estem fent un esforç , sobretot el govern de Jordi Juan, per a no tindre inversions per a que la majoria dels diners que aniran a mans privades no es queden a la ciutat i juguen amb ells personal forani. Cadascu , que pense. Per a mi , no poden millorar a nivell de conar treball al poble si eixos diners els gestionara l'ajunatamnet en bé de les empreses locals i arribar a la gent que necessita treball. EStà clar que hi ha que anar en direcció del vent, però no anar on siga perque el vent bufe en eixa direcció. Sort al govern actual

Anònim ha dit...

El problema és que no sabem el gravamen que s'aplicarà en 2015, 2016, 2017,.....

El gravamen està ara en el 0,45, el gravamen minim és el 0,40 i el màxim és el 1,10. Hi ha poc de marge per baix i molt per dalt.

L'any que ve és any electoral i encara pot baixar fins el 0,40, com va dir l'alcalde, però a partir d'ahi sols podem esperar pujades de qui governe Tavernes en properes legislatures.

Almenys este any si que tindrem un poc d'alleugeriment fiscal.

Anònim ha dit...

Parece mentira, pero los de compromís parecen más liberales que los del PP (en sentido económico).
Un economista.

Anònim ha dit...

No sé si son lliberals, d'esquerra, del centre o de dretes. Si sé que estan administrant molt be els diners publics, treballen de valent a preu de risa. Comparant-los amb el pp, anteriors adminstradors, la relació preu/resultats no te discussió. 10-0 a favor de BLOC-PSOE. Ah!, despres de lliurar-se de la trànsfuga s'ha vist clarament que era una llastra. Espere que el pp s'enadone i rectifique.

Amigo de GORDON ha dit...

Nos adaptamos a los tiempos a las personas y a las necesidades de nuestro pueblo. No somos una secta, y como ve nos dirigimos a usted en su lengua. Sabemos lo que queremos, salvar a las personas, no a los bancos que producen mas déficit público cuando no teniamos, y eso lo han hecho los de Espanya lo primero, como el PP-PSOE , terminando mal hablando económicamente que el problema es el deficit público, recortamos a las personas y jugamos maliciosamente con su supervivencia , por no regular el sistema bancario, ni el eléctrico, ni el de la competencia. Con COMPROMIS i su gente, recuerde y no lie: lo primero las personas. Para ustedes lo primero la constitución para eso la modifico para que primero, de nuevo, sean los bancos y no las personas quienes sean atendidos. Si sabemos de economia y sabemos resolver los problemas, gracias a buenos profesionales que estan por el bien común. I , POR CIERTO, contentos con que las personas valoren nuestro conocimiento y esfuerzo.