L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

diumenge, 26 de gener del 2014

Tavernes crema la foguera de Sant Antoni del porquet


La celebració de Sant Antoni del porquet va començar ahir per la vesprada amb el passacarrer i la posterior crema de la foguera al Passeig del País Valencià, un acte que va comptar amb la presència de l’alcalde, Jordi Joan, i regidors del consistori. 

El president de la festa de Sant Antoni, Juanjo Llácer, va dirigir unes paraules als assistents, com també ho va fer l’alcalde, Jordi Joan, per recordar el deure que tenim envers les nostres mascotes de cuidar-les, respectar-les i tindre’ls estima, mentre mossèn Marcelo va recordar la figura de Sant Antoni. 

Tot seguit es va procedir a l’encesa de la traca que serviria per calor foc al pi que hi havia al passeig i que va servir també per adornament de Nadal. Cal recordar que l’origen de cremar fogueres naix en els primers cristians, i es cremaven davant de les cases amb la creença que així es foragiten els mals esperits i protegien els animals. És un costum que mantenen viu algunes comarques valencianes sota el nom de “Santonada”, com a Forcall (Els Ports). Esperem que la foguera de Sant Antoni crema també tots els problemes que tenim i el 2014 siga millor per a tots. 

En acabar la comissió de Sant Antoni va efectuar un repartiment de mistela i es va poder torrar carn a les brases. 


Actes per avui 

Avui diumenge és el dia principal. A les 9:30 hores hi ha anunciada una cercavila amb xaranga i el trasllat de la imatge de Sant Antoni des de la casa del sant a l’església de Sant Pere on es farà la missa. Tot seguit, a les 11:30 hores, hi haurà cercavila amb dansada a càrrec del Grup de Balls Populars La Vall de Tavernes, i després la benedicció de les cavalleries i dels animalets mascotes, sobre les 12:30 hores en el Passeig de Colom, a l’esplanada de davant del poliesportiu. 

-

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Seria genial recuperar la tradicio antiga, al carrer sant antoni davant de les portalades de casa com es fea anys enrere. Si parleu en la gent major que viu al sant antoni de tota la vida, si escolteu les anecdotes i la cara de felicitat i el somriure i l'alegria que reflectixen els seus ulls comprendeu que les tradicions deuen de tornar ser el que eren i lajuntament es qui ha de cambiar les coses, ¿o es que la gent major del poble no te dret? Torneu enrere i recupereu les tradicions com eren i com mai shaurien de cambiar. Perque jo pregunte, ¿perque celebrem la foguera de sant antoni al passeig del pais valencia? Trist, molt trist es no respectar les tradicions d'un poble com la valldigna.

Anònim ha dit...

A mi em sembla bé el que dius de recobrar les trdicions, començant per les fogueres de Sant Pere, per exemple.
I ara et faig una pregunta: on es muntava abans la foguera de Sant Antoni?

Atenció a la resposta que em dones. Espere que et faça reflexionar, i deixes d'usar eixe to de retret, perquè les coses no són com semblen, de vegades i per parlar primer cal estar ben informat.

Anònim ha dit...

No tinc ni idea don es feen abans, ¿pots informarme tu? Jo se el que mhan contat la gent major del carrer. Si tu ho saps i pots contaro em sembla perfecte per a que tots sigam sabedors de la nostra historia.

Anònim ha dit...

¿ tant parlat i t'han dit alguna cosa de foguerada per Sant Antoni?

I si no t'han dit res, perquè creus tu que serà?

Anònim ha dit...

Mhan dit que feen fogueres xicotetes a la porta de cada casa.

Anònim ha dit...

El meu iaio diu que com abans ja no pot ser. La gent no és com era abans. Si una xispa de la foguera queia a la jaqueta o sersei d'algu, no passava res, la roba era de teixit natural, (cotó, llana...) i sols es feia un foradet que la dona de casa "solsia". Avui una xispa pot destroçar tota una prenda sintètica que comportaria inmediatament un pleit contra els festers.
L'home està molt decebut amb la societat d'ara, diu que no suportem la responabilitat. No compren tanta policia, protecció civil, ambulancies... Jo li faig vore que ara és millor, que son mesures de seguretat per a que no passe res, ell contesta que el que no vullga pols que no vaga a l'era. La veritat és que el meu iaio de jove era prou tremendo

Anònim ha dit...

T'han dit que feien foguerades a les portes de casa, però jo estic per assegurar que segurament qui t'ha dit això no ho ha viscut ni les ha vistes. Deu haver-ho sentit a algú molt vell, perquè a mi no consta cap document que diga que existira a Tavernes eixe costum.

Atenció no estic dient que potser fa molt més de 100 anys, molt més eh?, no es fera, però les referències que conec sobre l'any 1920 quan parlen de Sant Antoni parlen de les correduries pels carrers dels cavalls o les corregudes de joies i desfilades que organitzaven els gremis dels bouers i dels animal de tir. No diuen res de fogueres a les portes de casa com es puguen fer a alguns pobles de les comarques de Castelló.

Les úniques fogueres que conec fetes a Tavernes es feien el dia 28 de juny, la vespra de Sant Pere, i això s'ha perdut totalment.

De tota manera una cosa queda clara: A Tavernes, al contrari que fan a Simat, si es feien fogueres a les portes de les cases, cosa no documentada, està clar que no es feia una gran foguera per a tot el poble.

Això de fer la foguera va naixer fa una desena d'anys, quan es va voler recuperar la festa i es va imitar el que fan a Simat o Canals: una gran foguerada que, com no s'havia de posar en un lloc ample on molta gent poguera vore-la cremar i sense perill. I el millor lloc el Passeig.

Tornant al principi, si volem recuperar la tradició hauriem d'eliminar la foguera (cosa que no veig factible ni probable) i fer corregudes de joies i desfilades amb carros i haques ben adornades amb les millors joies, i els genets i les amazones amb els millors vestits de gala, talment com es feia fa més de 70 anys, encara en la década dels 1940, i després també recuperar les "correduries", que eren unes corregudes a tota velocitat dels cavalls i genets pegant voltes al voltant de l'esglesia de Sant Pere - no existia Sant Josep com a parroquia- per assolir la benediccio del sant.

Unes corregudes que com pensaràs ara son impossible de fer i primer que res perquè els carrers estan asfaltats i no permeten eixes corregudes, abans eren de terra.

Anònim ha dit...

Oblidava: també es va una foguera i torrà de carn a Xeraco.

Anònim ha dit...

Vaig a investigar-ho be, pero les dones que mho han contat tenen de 90 en amunt. Gracies per aportar la teua informacio es un plaer parlar en algu que entenga de tradicions.

Nacionaliste desencantat ha dit...

Moatros?
Comunitat Valensiana?
Amb este xic, jo creia que voltàvem altra cosa.
Li ha faltat el Ofrenar noves glòries a Espanya.

Anònim ha dit...

Espere ho digues ací i servisca per recuperar senyals i notes de les nostres tradicions.

Jo puc dir-te que mai ma mare ni la meua iaia, que me'n contava mil i una històries dels temps antics i de fa molts anys i que era nascuda sobre el 1890 i va faltar de 92 anys, mai va comentar res de fogueres a les portes de les cases per Sant Antoni. Tant de bo poguérem esbrinar-ho i si era cosa general o d'un carrer o barriada del poble.

Ha estat un plaer poder comentar amb una persona també interessada en estos temes.

I ja que estàs, pregunta també per les foguerades de Sant Pere. Una llàstima s'hagen perdut, pero encendre damunt l'asfalt ara seria complicat.

Anònim ha dit...

Si es vol es pot fer, les falles tambe encenen sobre lasfalt, en arena i bona organitzacio es pot recuperar la vida i la festa al carrer que sesta perdent i pareix que a ningu importa.
Intentare esbrinar tot el que puga i tirar avant per poder recuperar-ho