L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dimarts, 28 de gener del 2014

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: Confon que alguna cosa sempre queda.


Al PP no li ha caigut gens bé la rebaixa del valor cadastral que, a proposta i després de multiples gestions fetes pel govern de Jordi Joan, ha aprovat el Ministeri d'Hisenda. Tampoc li ha caigut gens bé, pel que es veu, els aires de consens per a baixar el gravamen municipal.

En resum, dues rebaixes a aplicar sobre l'IBI del 2014, i no oblidem també que sobre l'IBI del 2015 i del 2016 . unes rebaixes que trenquen els arguments que fins ara ha vingut dient el PP: l'IBI està molt alt, tots els anys augmenta l'IBI…. però sempre amagant, sense mai  reconèixer que el govern de Jordi Joan fins ara no ha fet una altra cosa que aplicar allò que ells van aprovar en el 2006 i fins al 2016, any en que s’havia d’aconseguir l'actualització al 100% que marca la llei.

No li ha agradat gens al PP que el govern de Jordi Joan siga el primer en la història d'aquesta ciutat que rebaixa la contribució, l'IBI. I ho fa quan ells no ho volgueren fer en la passada legislatura, quan s'iniciava la crisi, i el PSOE recolzat pel Bloc i EU va demanar una rebaixa del gravamen en el debat d’uns pressupostos que va ser rebutjada pel PP fent gala de la seua majoria absoluta. Era el famós 9-8 a favor del PP que tan malament li queia a Karina Vercher asseguda entre el public en els plenaris, una historia que es torna a repetir ara, gràcies a ella.

Al que anàvem. El PP confon els veïns. I els confon pensem que conscientment i deliberadament quan afirma que la rebaixa de l'IBI està entre el 5 i el 6%, mentre el govern de Jordi Joan dóna uns càlculs al voltant del 14 - 15%, sempre segons el tipus d’habitatge i la ubicació en el casc urbà.

El PP fa els càlculs per enguany prenent com a base els valors del 2013, i oblida que eixos valors no valen perquè el valor cadastral a aplicar en els càlculs no és el mateix el 2013 i el 2014. I oblida el 10% que hauria pujat el valor cadastral enguany i que ha quedat anul·lat. I això també és estalvi perquè deixem de pagar-lo.


Un exemple ho pot aclarir:

Situació inicial:

Pis en el Passeig Còlon, amb base liquidable en el 2013 de 92.957 euros va pagar l'any passat una quota de 446 euros.

La previsió per a aquest pis en el 2014, abans de les rebaixes, era incrementar la base liquidable a 101.127 euros i pagar com a quota 486 euros. O siga, un augment en l'IBI de 40 euros, sobre un 9% respecte al 2013 a pagar enguany.

Situació final:
El mateix pis, després de les dues rebaixes del valor cadastral i del gravamen, aprovades pel govern de Jordi Joan, passa a una base liquidable de 93.295 euros i pagarà de quota 420 euros.

Si abans d'aplicar les rebaixes havia de pagar 486 euros i ara amb les rebaixes paga 420 euros, és clar que l’estalvi és de 66 euros, o siga el 13’6% sobre la quantitat que hauria d'haver pagat si el govern de Jordi Joan no haguera baixat l'IBI. 


Senyors del PP: no hi ha més cera que la que crema. Per a no cansar al lector, no anem a repetir els mateixos arguments en habitatges en la platja o en altres llocs del casc urbà. Nosaltres hem fet els càlculs en els habitatges tipus de Taverns i la platja que hem usat en altres ocasions i podem assegurar que els veïns per a aquest 2014 i sobre la base del que havien de pagar s'estalvien majorment entre el 13’5 i 15’5 %.

Aqueix mateix pis té ara com a previsió pagar 421 euros en el 2015 i 423 euros en el 2016. Es pot pensar que no hi ha estalvi en aquests anys, cosa que no és certa. No hem d'oblidar que tant el 2015 com el 2016 el valor cadastral havia de pujar un 10% cada any, amb la qual cosa sense aplicar cap rebaixa les quotes prevista eren de 525 euros en el 2015 i 564 euros en el 2016. Amb açò podem dir que aqueix habitatge tipus del Passege Còlon estalviarà en aquests tres anys un total de 311 euros per IBI. 


Hem de ser conscients que s’apliquen dos estalvis en l’IBI aquest 2014 i també els pròxims 2015 i 2016: El primer el 10% que cada any havia de pujar el valor cadastral i que deixa de pujar i ,un altre segon estalvi derivat de l'aplicació d'un menor gravamen. I aquesta baixada de l'IBI, la primera que ser produeix en la història de Tavernes l'ha realitzat el govern municipal de Jordi Joan.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Està ben clar.
Este any abaixa l'IBI a Tavernes per primera vegada i això és bo per la butxaca dels veins en particular i no tant bo per als veins en general perquè l'ajuntament tindrà que retallar algunes partides per tindre menys ingresos dels previstos.

Anònim ha dit...

Aquest any baixa i, després s'estabilitza. Vol dir,no es faran les pujades del 10% per a 2015 i 2016, les pujades seran segons tinc entes en base a l'ipc. Calculant de cap i arrodonint, per a un IBI de 400 euros al 2013 l'estalvi fins 2016 serà d'uns 260-270 euros. Sols en IBI, doncs, també ha hem de contar la baixada del valor. cadastral
Resumint, tota la barraca del pp desmuntada, conseqüencia de la bona administració de l'equip de govern actual. Continueu així xiquets que la cosa va be.

Anònim ha dit...

En compte de fer pujades d'IBI al nivell d'IPC les podrien fer en base als salaris dels treballadors. Per cert, este any congelat el sou minim interprofessional.

Anònim ha dit...

Les pujades de l'IBI no es fan a nivell d'IPC. Eixe 10% no té res a vore amb l'IPC i crec que està ben clar en l'article.

Anònim ha dit...

Mes clar que l.aigua.Qui no vullga entendreu, alla ell !!!!!!Gracies per tan bona explicació.

Anonim 16:08 ha dit...

El segon anonim diu que l'IBI s'estabilitza i nomes puja segons l'IPC, i ningú li diu res. Jo nomes vinc a dir que en justícia social de que tant es parla en altres comentaris, l'IBI deuria de pagar-se com l'IRPF a hisenda, progressivament, depenent dels ingressos i patrimoni.