L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

dimarts, 6 d’agost del 2013

Tavernes i la Generalitat acorden reduir les dimensions de la futura depuradora per adaptar-la a la realitat del municipi.


La reunió mantinguda per l’alcalde de Tavernes, Jordi Joan, on va estar acompanyat per la regidora d’Urbanisme, M. Carmen Canet i tècnics municipals ha servit per a confirmar que la grandària prevista en la futura depuradora era desproporcionada per a la realitat del municipi valler. 

El cost de la infraestructura es calculava sobre els 36’7 milions d’euros en l’any 2009, i a banda de les necessitats del PGOU, havia de tractar les aigües residuals de les més de 9.000 vivendes previstes en PAIs La Vall del Mar i Granata Golf, finalment no autoritzats per la Generalitat.

La reunió va servir per consensuar un projecte adequat a la realitat de Tavernes, sobre la quarta part, amb la qual cosa la Generalitat Valenciana veu més factible econòmicament el projecte de la futura depuradora atenent la delicada situació econòmica del govern valencià. El projecte, no obstat, estarà preparat per a futures ampliacions. 

Jordi Joan ha explicat que el nou projecte de construcció de la depuradora “és una peça clau per desenvolupament de la ciutat i dels diferents sectors de la platja, però amb més sentit comú i atenent la realitat del municipi. Estem molt satisfets pels acords a què hem arribat amb EPSAR, però també hem de tindre present que es tracta d’un projecte que no iniciarà en breu, no serà una realitat en els pròxims anys. El procés serà molt llarg i complex abans de tindre la depuradora en funcionament”. 

El contracte entre ambdues institucions indica que l’Ajuntament de Tavernes farà la redacció del projecte i l’expropiació dels terrenys, que suposarà un cost econòmic de 900.000 euros.

Cronologia dels fets 
 
Any 2002. Mentre s’estava redactant el nou PGOU de Tavernes, l’EPSAR informa que, per a urbanitzar i donar servei als sectors prevists en este PGOU, no n’hi ha prou amb les tres depuradores existents. A més, estes tres depuradores estan massa prop dels dos nuclis urbans i s’han de desmantellar. 

Any 2004. La Comissió Territorial d’Urbanisme de València aprova definitivament l’actual i vigent PGOU, en què es fa una reserva de sòl de 20.000 metres quadrats per a construir una nova depuradora pròxima a la línia del ferrocarril. Però este PGOU té moltes deficiències: els sectors urbanitzables no tenen garantits els subministraments d’aigua potable i de llum ni la depuració d’aigües residuals, i és impossible urbanitzar. I molts altres, a banda, estan afectats per carreteres, vies pecuàries, la ronda sud del poble i la canalització del riu Vaca. De manera que d’aleshores fins ara, huit anys després, només un agent urbanitzador, el del Sector 12, està a punt d’acabar les obres d’urbanització. 

Eleccions municipals de l’any 2007. No s’ha urbanitzat res del que s’havia aprovat l’any 2004, però en els projectes de La Vall del Mar i Granata Golf encara es planteja passar més sòl de rústic a urbanitzable. Aleshores, es canvia l’emplaçament d’aquella futura depuradora, s’incrementa i es reserven 55.000 metres quadrats de sòl buscant un altre emplaçament (partida del Tancat) i s’elabora un nou pla especial per a legitimar la construcció de la nova depuradora en este emplaçament.

Any 2009. Es signa el conveni entre el nostre Ajuntament i l’EPSAR per a finançar i construir la nova estació depuradora de Tavernes i els col·lectors generals que la connecten amb el nuclis urbans del poble i de la platja. La nova depuradora tindria capacitat per a atendre el sanejament de les aigües residuals dels nuclis urbans existents i dels nous desenvolupaments urbanístics prevists en el PGOU per als pròxims anys. A més, les tres depuradores actuals es desmantellarien i passarien a ser estacions de bombeig. Tot el finançament de la construcció de la nova estació depuradora aniria a càrrec de l’EPSAR: 36.667.297,56 euros, aproximadament. 

Novembre 2010. L’Ajuntament fa un préstec de 5,7 milions d’euros. Entre altres partides pressupostàries, se n’habilita una de 900.000 euros per a cobrir els costos de l’expropiació dels terrenys on s’ubicaria la futura depuradora. Per les característiques del préstec, si l’expropiació no es fa abans del 31 de desembre de 2012, estos 900.000 euros s’han de tornar. 

Octubre 2011. El nou govern municipal, adjudica la redacció de l’avantprojecte de la depuradora i altres projectes i estudis tècnics a l’UTE Abakal-KM. 

Març 2012. L’Ajuntament aprova el Pla d’Ajust Econòmic i decideix tornar el préstec de 900.000 euros destinats a l’expropiació dels terrenys. La situació dels tràmits fa inviable que l’expropiació es produesca abans del 31 de desembre de 2012 i, per tant, no té gens de sentit seguir pagant interessos al banc. 

31 d’agost de 2012. L’Ajuntament rep els treballs encomanats a l’UTE Abakal_KM.
7 de setembre de 2012. L’Ajuntament de Tavernes entrega formalment l’avantprojecte de la depuradora i els altres documents tècnics a l’EPSAR perquè emeta el seu informe de supervisió. 

24 de setembre de 2012. L’Ajuntament de Tavernes entrega formalment la memòria d’impacte patrimonial per al projecte de la nova depuradora al director territorial de Turisme, Cultura i Esport perquè l’òrgan competent emeta el corresponent informe en matèria de protecció de patrimoni cultural. 

Actualitat. Després de diverses reunions de treball i d’haver supervisat l’EPSAR els projectes que li havia presentat l’Ajuntament de Tavernes, s’enceta una nova línia d’actuació per a emprendre una nova depuradora que s’adeqüe a les veritables necessitats del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), en què es dóna prioritat a determinats sectors de la platja.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Home, per fi una infraestructura dimensionada!
Menys mal que hi ha trellat al govern Valler, del contrari no se si hagués estat pitjor que la macro depuradora no es fera o que tinguérem que. Asumir el cost del seu funcionament.