L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

diumenge, 14 d’abril del 2013

¿Un tsunami polític al territori valencià per a les pròximes eleccions?

Cliqueu damunt per agrandir


El panorama polític valencià pot canviar radicalmet si s’acompleixen les previsions que dóna a entendre l’enquesta encarregada per Compromís i que avui publica el diari el Mundo. L’enquesta dóna a entendre la gran davallada del PP, que perdria la majoria absoluta del parlament valencià i encara que es queda com la força més votada perdria un 13% dels vots respecte al 2011. El PSOE també manté la tendencia a la baixa i perdria un 6% respecte als passats comicis.

Els grans beneficiats serien per un costat Compromís i EU, que guanyarien 8 i 3’5 punts i sobre tot UPyD que d’extraparlamentari frega el 7% de vots i constituiria grup propi.

Cal indicar que l’enquesta preveu a hores d’ara 275.000 indecisos i una gran abstenció, cosa que si finalment no es dóna pot canviar el resultat previst. El ventall de govern que s’obre és molt gran perquè el PP, ni rebent els vots d’UPyD, aconsegueix la majoria absoluta en un parlament valencià que mantinga els actuals escons.

Igual que aquesta enquesta l’ha feta Compromís, és massa sabut que el PP tindrà la seua i, a més, els diaris de major difusió n’han publicat últimament diverses, la més sonada la d’ElPaís que venia a coincidir quan a tendència general amb aquesta. Es comprén ara perquè eixe interés sobtat i urgent del PP de voler modificar l’Estatut i canviar el nombre de diputats a les Corts per tal de baixar-lo de 99 a 79. Tal com està feta la llei electoral (Llei d’Hont) i el sistema de circunscripcions i la barrera del 5% ¿a qui es beneficia? Efectivament al partit més votat, al PP. Per fer eixe canvi li cal obligatòriament els vots del PSOE (els 3/5 del total) i caldrà vore com respira el segon partit del bipartidisme. Ara, veient el que hem vist de la connivència PP-PSOE en altres temes estatuaris ja no ens estranyarà res i més si això pot servir per barrar el pas als minoritaris (fins ara) de Compromís, EU i UPyD. Temps al temps.

València ciutat


Cliqueu damunt per agrandir

I si pinten bastos per al PP i PSOE a nivel autonòmic, no els va la cosa millor en el cap i casal, on l’eterna alcaldessa Rita Barberá sembla ser que comença a vore la fi del recolzament electoral.

A València, Rita Barbera perd més que el PP a nivel general (vora 20 punts) i el PSOE continua també la devallada perdent segons aquesta enquesta vora 7 punts i veu com fins i tot podria ser superat per Compromís i quedar quasi empatat amb EU. També es preveu una pujada d’UPyD que podria assolir resultats semblants, amb la qual cosa podem considerar que a hores d’ara hi ha un empat tècnic entre aquestes quatre darrere formacions que obtindrien cadascuna 5 regidors a l’Ajuntament del cap i casal.

Amb eixos resultat, ací si que es podria donar un pacte PP-UPyD per obtindre el PP la majoria per a gobernar. ¿Ho farà UPyD? És el seu problema. Només cal recordar un panorama semblant, amb un pacte PP i UV i el que li va passar a UV quadre anys després. 

- Gràfics originals "EL Mundo" i agafats del web de Compromís
 
-

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo en centraria mes en el que tenim que no en el que pot vindre.
Recordeu el conte de la lletera...

Indesidenter ha dit...

És cert, però no és pot obviar el valor informatiu que tenen aquestes enquestes almenys per conéixer el grau d'acceptació dels ciutadans a les polítiques que un partit fa.
Tot el món sap que hi ha una abaixada gran i un desencís de la població amb les polítiques de dreta, neolliberals, i contra les persones del PP i PSOE per molt que este últim ara es vullga vestir de "lagarterana" i això es plasma en l'enquesta, en esta, en les publicades en EL Pais, en El Mundo i en els baròmetres que donen a conéixer de tant a tant la Ser i altres, entre ells el CIS.
Per tant, en allò que respecta al partit que fa l'enquesta, queda demostrat que les polítiques que fan són acceptades per un sector de la població, estan en bon el camí i, com tot es millorable, per tant com tu dius cal enfortir, reafirmar i treballar en esta línia de preocupació i defensa de les persones, de defensa del País Valencià com estan fent fins ara.
Jo me n'alegre d'eixes expectatives, i ja els dic que vegen amb cura, que els atacs tant del PP com del PSOE, i sobre tot a Compromís, seran "al coll" i començaran només vegen a l'horitzó la comtesa del 2015.
És a dir, d'ací quatre dies. I això serà tant a nivell general com a Tavernes, i més a Tavernes on, com diu un bon amic, Compromís-Bloc, és com l'aldea d'Asterix enmig del territori romà, o siga el territori pepero.

Estruch ha dit...

Esperem no tindre que dependre de UPyD, perquè, i sabeu que ho dic amb coneiximent de causa, l'autonomía en el sentit estricte de la paraula anirà arrere en quant a competències .