L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

dijous, 18 d’abril del 2013

Setmana Ciutadana: Dijous


Avui dijous será el dia dedicat al consum i es comptarà amb el catedràdic d’aqüicultura de la Universitat de València, Miguel Jover, per a parlar sobre “Els avantatges de consumir peix de granja”.


El doctor en història contemporània, Vicent Grau i Reig, ens va parlar ahir dimecres sobre “La segona república al País Valencià: Quina memòria histórica?. Una hora i vint minuts, entre intervenció del ponent i algunes preguntes, que s’han passat volant i vist el que hem vist, caldrien hores per esbrinar clarament que va ser i significar eixe periode històric i que va representar per a tota la nació.

El primer que demanava Vicent Grau era que cal eliminar de nosaltres els mités sobre la Segona Republica. Els mités i també els tabús afegiríem nosaltres, perquè són els que gràcies a la cultura i educació que ens va imposar durant 40 anys el franquisme els que ens fan vore eixe període com a negatiu, com a propiciador-autor de la Guerra Civil, quan les causes d’aquesta no tindrien a vore amb la mateix república sinó en els interessos dels seus enemics: la plutocràcia, el clero radical o el mateix exèrcit, una part del qual s’alça per defendre’ls.

El conferenciant va anar desgranant l’ambient que es va viure en eixos anys de la republica i també totes les millores que es van assolir tant en el camp agrícola, industrial, com social on destacava la igualtat entre els sexes a tots nivells garantida per una Constitució que era la més avançada d’Europa i una gran aposta en l’educació com a mitjà per aconseguir l’alliberament del poble. I tot això amb amples referències al paper emergent de la dona amb grans conquestes socials - el vot, el divorç, l’educació ... - un paper que el franquisme tornarà a deixar en no res, en allò que se’n deia de “con la pata quebrada y en casa”, convertint les dones, en paraules de Vicent Grau, altra vegada en ciutadanes de segona i tercera fila.

Els avatars polítics, la vida en els pobles, les tensions entre partits i el joc d’interessos contraposats a vegades entre els mateixos partits republicans i com a contrapes la dreta, esdevien en la xerrada l’escenari precís per comprendre una etapa que, com repetia l’autor, no té res a vore amb el que tenim en el subconscient inculcat per 40 anys d’educació franquista, sinó que era una etapa rica en valors, en avanços en tots els camps fins i tot en el de reconeixement de les realitats autonòmiques i la valoració de la diversitat cultural, una etapa de la qual va dir tenia menys tensions que les que ara té la societat pels problemes que vivim, encara que allí els interessos van fer desembocar en una guerra civil.

Una guerra que, en el cas valencià, explicava que ens havien portat perquè al nostre territori no es donaven ni de lluny cap condició per una confrontació armada, opinió que segons indicava Vicent Grau és la que actualment mantenen tots els historiadors de l’epoca. 
Demà divendres serà la clausura a les 7 de la vesprada, un acte que efectuarà l’alcalde de Tavernes, Jordi Joan. Prèviament, tindrà lloc la presentación del llibre “Víctor Calatayud Tortosa: un model de mestre i escola nova” per la seua autora Maria Jesús LLinares Ciscar i una exposició sobre l’escola Nª3 de Tavernes.
-

2 comentaris:

ni pa tu ni pa mi ha dit...

Una época que pot ser fora bona, però que es carregaren les esquerres radicals totalitaries que no assumiren mai que les dretes pogueren guanyar unes eleccions i volgueren conquerir en elc arrer lo que no guanyaren en les urnes : Bos sòna ?.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Precisament el que dius és el que va remarcar el conferenciant moltes vegades: que això que acabes de dir - més o menys- és una gran mentida i era un dels mites que ens havia fet creure el franquisme i el seu adoctrinament a traves de l'escola i estudis durant quaranta anys.
Avui dia està perfectament comprovat que la II Republica se la carreguen la plutocracia i el clergat, ben recolzats per un gran sector de l'exercit.
I qui s'alça en un rebel·lió armada és l'exercit dirigit per Franco i Mola.