L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

dissabte, 20 d’abril del 2013

El sindic de Compromís-Bloc, Enric Morera, presenta a València el “Concert Econòmic Responsable”, la proposta de la coalició per al finançament del territori valencià


Una situació injusta del finançament valencià que ja no es pot amagar

¿Sabia vostè que patim més d'11.000 milions de "maltractament" en el finançament al territori valencià per part de l'Estat Español des de 2002?

¿Sabia vostè que som l'única comunitat autònoma que té la condició de contribuent neta a l'Estat (la tercera respecte al PIB i en més de 5.500 milions) quan la renda per càpita dels valencians és 3.000 euros inferior a la mitjana estatal i estem 5.000 euros per sota de la de la Unió Europea?

Segurament no ho sabia, com no ho saben molts valencians que s'indignen de quan malament que estem,  però segueixen recolzant opcions que, com el PP o el PSOE, des del govern central ens han deixat les darrers dècades en la cua d'Espanya tant en inversions com en renda per càpita.

Aquestes són proves, segons afirmava el síndic i portaveu de Compromís, Enric Morera, que il·lustren la discriminació financera que patim els valencians des de Madrid i són raons suficients per a exigir un "nou model" que considerava ha de partir de zero. No és ara el moment per a fer pegats i reformar del sistema de finançament de les autonomies sinó d'un concert econòmic responsable, amb una sobirania fiscal compartida d'acord amb l'Estat descentralitzat.

El dirigent de Compromís-Bloc va exposar ahir les línies mestres del model que demana la coalició Compromís per al territori valencià, i no és altre, ni més ni menys, que el que ja està demanant Catalunya o el que gaudeix des de sempre el País Basc
.
La sala es va quedar menuda
¿Perquè per el País Basc sí i per el País Valencià no? Morera va reclamar l'autonomia financera en l'acte celebrat en el Palau de l'Exposició de València, amb una aposta per una Agència Tributària valenciana que recaptaria els nostres tributs i transferiria a l'Estat el pagament pels serveis prestats i en solidaritat amb altres territoris.

Però amb un afegit important, deia Enric Morera, el govern valencià o siga el Consell, ha de retenir sempre l'import del seu propi pressupost i una quantitat igual a la quota d'inversions estatals que ens correspon en funció de la població valenciana, tal com es va aprovar en la reforma de l'Estatut i que ni PP ni PSOE han aplicat, ni tenen interés pels anys ja transcorreguts a aplicar.

És l’únic mitjà, afirma Compromís, per a garantir entre 15.000 i 16.000 milions que necessita la Generalitat per a fer política a favor de les persones. Els valencians patim insuficiència de recursos des de l’Estat, i com a exemple, recordem la liquidació del 2012, quan l'Estat va transferir 7.815 milions a la nostra comunitat per a despeses d'Educació i Sanitat però aquestes dues àrees socials van necessitar 9.682 milions.

Compromís entén que el sistema de finançament descentralitzat que proposen serviria per a obtenir els recursos que satisfaran les necessitats dels valencians i anar saldant el deute de 29.437 milions que ens converteix en la segona autonomia amb més passiu acumulat.
Aqueix model inclouria una comissió mixta Generalitat-Estat per a la revisió i negociació del concert fruit d'un "acord polític" i amb "criteris objectius".

Donada la importància del tema us incloguem un enllaç d'ampliació de tota la proposta i intervenció del portaveu de Compromís, Enric Morera.

-

1 comentari:

BELLO, bello. ha dit...

A vore quan el porteu els de Compromis ha fer una xarrada interessant,. a Tavernes, que no estem sols per a votar-vos, volem sentir-vos com es prepara la nova societat valenciana