L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dimecres, 26 de setembre del 2012

DEBAT DE POLITICA GENERAL a les Corts Valencianes




Fabra, PP, en el debat
El president de la Generalitat, Alberto Fabra, ha evitat avui de demanar un millor finançament, tot i admetre que el País Valencià tenia un mal finançament. De fet, al final del seu discurs s'ha dirigit al govern espanyol: “L'estat ha de complir els seus compromisos amb els valencians, nosaltres complim els nostres deures”, però ha renunciat a demanar cap reforma del model de finançament actual.

Fabra ha dit que no rebem el finançament suficient per a les competències que assumim, però ha culpat a la crisi el mal finançament:”'A causa de la crisi econòmica, arrosseguem una caiguda abismal dels ingressos de la Generalitat, que només l'any passat van caure més de 2.400 milions d'euros, la qual cosa suposa un descens del 16%”. Cal recordar que fa uns pocs dies, el mateix Fabra defensava que el País Valencià estava 'més legitimat' que Catalunya per reclamar un millor finançament.

Fabra ha dit que proposava un acord en el debat d'avui amb tres objectius: la defensa dels símbols d'identitat pròpies (llengua, territori i cultura); la defensa dels sectors productius tradicionals i emergents; i la defensa d'un model de finançament en el que es doni prioritat a les persones i els serveis que es presten abans que als territoris.

El president ha proposat una reducció del 20% del nombre màxim de diputats de les Corts, que passaria de 99 a 79. També vol reduir a la meitat els membres de les institucions consultives del govern i de les despeses de funcionament. L'oposició ja esperava que el president Fabra introduís alguna proposta populista, en la línia de les que han posat sobre la taula alguns presidents de comunitats governades pel PP. Unes mesures, com la reducció de diputats, a les quals els tres grups de l'esquerra s'oposen.

Fabra també ha anunciat que el Consell aprovarà divendres un nou model sanitari basat en la gestió compartida (manera de dir-li a la privatització de la sanitat) amb la finalitat de reduir el dèficit. El govern preveu haver estalviat, d'aquí a deu anys, 1.700 milions d'euros. El president ha dit que aplicarien criteris empresarials a la gestió sanitària, tot i que ha insistit que això no afectaria ni la qualitat ni les prestacions.

Aquest és el primer debat de política general d'Alberto Fabra, que va substituir Francisco Camps fa un any i escaig. Fabra s’ha declarat defensor de les autonomies de l'estat.

A. Torres, PSOE
 El portaveu socialista, Antonio Torres, ha dit que el president Fabra "no ha proposat gens nou" en el seu discurs inicial, al seu judici, "molt allunyat dels problemes quotidians" i  ha rebutjat l'ajust en els òrgans consultius del Consell, però no ha definit la posició del seu partit davant l'anunci de Fabra, la reducció de diputats.

L'ocupació (o l'absència del mateix) s'ha erigit en un altre dels punts per a l'enfrontament dialèctic. El síndic socialista li ha recordat que el nombre d'aturats ha augmentat en 84.200 persones des de l'arribada de Fabra: "Vostè també és president de 675.000 aturats".

Torres ha dibuixat un escenari crític per a les famílies, accentuat en l'últim any, amb més atur i una major pèrdua de poder adquisitiu, especialment entre els 155.000 funcionaris del Consell. Ha recordat que més de 230.000 valencians ja no perceben prestació alguna. Per a Torres, Fabra "viu d'excuses i d'ocultar la realitat".

En la seua opinió, el Govern valencià "està cometent un frau electoral” i Fabra ha incomplit el seu programa de forma evident i ha citat, entre uns altres, el compromís de no elevar els impostos: "Els que més paguen són els que menys tenen".

El socialista ha recriminat, a més, la tebiesa de Fabra en la defensa davant Rajoy dels interessos de la Comunitat: "La Generalitat ha passat d'una actitud victimista i de crispació a una de submissió i de silenci" davant el retard de l'AVE a Alacant i Castelló, l'execució del Corredor Medirráneo o la reforma del model de finançament autonòmic. "Exigisca a Rajoy que els valencians volem un canvi de model de finançament que siga just".

En matèria d'ocupació, Torres ha trobat a faltar mesures per a reactivar sectors tradicionals, que són els que, al seu judici, poden crear ocupació. "El Servef està en atur. Durant 2012 no estan i açò ho sap la consellera. S'han carregat 6 programes d'ocupació pública".

E. Morera, Compromís
El síndic de Compromís, Enric Morera ha exigit al president Fabra que convoque eleccions ara per poder encarar la situació difícil que viu el país amb un president que no votaren els ciutadans. Morera vol que es done la veu el poble perquè decidesca si vol continuar la política ”d'austericidi” del PP i el PSOE o la d'estímul del creixement que proposa Compromís'.

A més, ha proposat un canvi de l'estatut que permeta “un nou model de finançament més just pels valencians”. Morera ha dit que és fals que les autonomies són les culpables del deute públic, i s'ha dirigit a Fabra: “Vostè no ha defensat la nostra autonomia”, al temps que vol “la reforma de l'estatut i demanar el finançament que ens pertoca com a nació, o nacionalitat històrica”.

Morera ha defensat que “necessitem polítiques d'estat i no mesures del delegat de Madrid a casa nostra. La gent veu el futur molt negativament”
 i ha recordat a Fabra les pujades d'impostos. També ha parlat del “deute impropi de la Generalitat Valenciana: el de l'època de Camps, quan va gastar el que no teníem”. Per això, Morera demana fer una auditoria del deute real. I ha recordat que l'últim any hem pagat més de 500 milions d'euros en interessos.

Enric Morera també ha proposat “retornar a la constitució que va votar el poble i que el PP i el PSOE van canviar perquè els primers a cobrar foren els mercats”. A més, ha criticat amb contundència la proposta de reducció dels diputats de la cambra: “El PP i el PSOE augmentaren de 89 a 99 diputats, ara el PP vol reduir-los a 79. Nosaltres apostem per una circumscripció única valenciana sense barreres”.

Podeu escoltar el discurs de Morera a l'enllaç:  Discurs de Morera 

 
M. Sanz, EU
La portaveu d'Esquerra Unida (EU), Marga Sanz, ha instat al president de la Generalitat, Alberto Fabra, a convocar eleccions anticipades perquè ha  anteposat "el compliment de l'objectiu de dèficit i l'estabilitat pressupostària" al benestar de la ciutadania.

Sanz ha acusat a Fabra d'incomplir les seues promeses de generació d'ocupació i protecció de l'educació, la sanitat i les polítiques socials, fins a convertir a la Valenciana en "el banc dolent" de les autonomies.

Sanz considera que s'ha passat d'una "ètica de la solidaritat" a la del "que es foten", i s'ha preguntat si "el que es foten és el crit que s'escolta en els despatxos de les seues conselleries" quan es pugen taxes sanitàries o educatives.

La líder d'EU ha rebutjat la proposta de reduir de 99 a 79 el nombre de diputats en Les Corts, i ha avançat que el seu grup llançarà una iniciativa alternativa per a aprofundir en "la capacitat democràtica" d'aquesta Càmera.

La líder d'EU ha resumit el balanç de la gestió de Fabra des juliol del 2011, en les paraules "incompliment i degradació", i ha assegurat que, de governar el seu partit, revertiria totes les mesures que han portat a la Comunitat a aqueixa situació.
-

1 comentari:

Anònim ha dit...

Una molt bona intervenció d'Enric Morera. Les coses es poden dir més altes, però no més clares.