L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimecres, 22 d’agost del 2012

Dos casos semblants, on ha faltat la solució per a Tavernes i la Valldigna. I diuen que es moren els peixos... i recem perquè no afecte el poble i a les persones.


La noticia del Vernissa al Levante. Esperem  - amb el permís del PP- un dia llegir "Acuamed domestica el Vaca"

Els problemes del Serpis i del Vaca, els dos rius més rebels de la Safor-Valldigna, eren pràcticament iguals. I diguem eren, perquè mentre els del Serpis els han solucionat, ací a la Valldigna i a Xeraco, continuem igual. Fa uns dies podíem llegir a la premsa comarcal que Acuamed ha tancat la presa que impedirà les fortes crescudes del riu Vernissa, amb la qual cosa desapareix el risc de desbordament i inundacions del Serpis entre Almoines i Gandia.

Un poc de geografia comarcal i explicació de fets

La presa es troba en els termes municipals de Terrateig i Llocnou de Sant Jeroni i ha de barrar el pas a les aigües de les pluges torrencials per impedir les espectaculars crescudes del riu que, per exemple en el 2007, es va emportar el pont de formigó entre Real de Gandia i Beniarjó. La gran beneficiada Gandia perquè aquest riu desemboca en el Serpis a Almoines i, és a partir d’aci, on la suma de les aigües del Vernissa i Serpis es catastròfic. 

Eixa presa de laminació reté l’aigua en el vas i deixa només passar una petita quantitat d’aigua. Una vegada passat el període de pluges, l’aigua acumulada es deixa anar pel “derramador” amb la qual cosa el riu sempre mante un mínim cabal en epoca de sequera. 

La presa l’ha construïda el ministeri de Medi Ambient a traves d’Acuamed i la Confederació del Xúquer dins del Pla d’Inundacions de la Conca Mitja i Baixa del Serpis, amb valor de 35 milions d’euros. S’ha complementat amb actuacions a la Rambla de Gallinera, entre Oliva i Atzubia i el canal de desaigüe del barranc de Beniteixir entre la Font de Carròs, Rafelcofer i Beniarjó.

Fins ací, l’explicació de la noticia que hem pogut llegir fa uns dies a la premsa comarcal

I de Tavernes, la Valldigna i el riu Vaca ¿què?

Després de la gran riuada de l’11 de setembre del 1996 – prompte 16 anys- el govern del PP de la Generalitat i Espanya van prometre la canalització del Vaca des de l’Illeta del Tol·lo fins a l’AP-7. S’havia de fer ràpid, prompte, però... solament van fer arreglar en pedra uns quants trams, uns centenars de mentre, i ¡s’ha acabat!.

Van prometre millorar els passos d’aigua per sota l’autopista, arreglar el problema del Vadell a nivell de la Casa Verda i poca cosa s’ha fet. No cal ni recordar les voltes que s’ha desbordat el riu i ha inundat camps i camps en la zona, a més d’altres desbordaments en el poble.

Després va vindre el projecte de canalització i millora del riu Vaca, fins i tot amb una presa de laminació per Simat. No cal recordar la història recent: el PP oposant-se i votat en contra  l’esmena de Compromís al Congrés, el PP no movent un dit perquè s’adjudique el projecte aprovat i en fase d’adjudicació i mentre tant el Vergeret amb sentencia judicial d’enderroc de finques i sempre el ai al cor amb el desbordament del riu. Ja vorem que passa aquesta tardor.

I després venen les queixes de si hi ha peixos morts al riu i si es podreixen. ¡Però si la mateixa Confederació del Xúquer, que  depén  del govern del PP i té tota la responsabilitat del riu, passa de netejar i de preocupar-se dels animals!  

No cal que ningú ens explique massa que passa amb els peixos.  Qualsevol xiquet de primària sap -i no ho devem oblidar- que el Vaca és un riu de règim mediterrani. Tots hauríem de saber que això implica estiatges a l’estiu, quedar-se sense aigua, sobretot en èpoques de grans sequeres, com la que patim enguany. I si no hi ha aigua, si no corre el riu, vol dir mortalitat de peixos. ¡Si es poguera assegurar un mínim cabdal ecològic al riu....! Clar que això ho hauria de fer alguna pressa de laminació, però el projecte no s’executa perquè el PP –que mana a València, a Madrid, a Acuamed i a la Confederació-  ha votat en contra!!! Continuarem per tant en el perill de peixos morts els pròxims anys.

¿Per a quan el PP – de Tavernes, de Valencia, de Madrid – i la Confederació del Xúquer s’adonarà i comprendrà que cal iniciar el projecte del Vaca? Potser quan no siguen peixos morts, sinó un Tavernes inundat amb centenars de milers i milers d’euros perduts en mobiliari, cotxes i collites en la part baixa. Estarem pendent dels pressupostos de l’Estat l’any que ve. 

-

2 comentaris:

Anònim ha dit...

No m'ho puc creure, és un desastre
No es pot permetre...

Escriure "resem", la primera persona del present d'indicatiu del verb RESAR, amb "C" !!!

"...recem perquè no afecte el poble"

Així comencen totes les decadències, amb una xicoteta errada...

I lleva el punyeter Captcha. Es penós i no hi ha manera d'entendre res.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Ens alegra saber que no som déus i clavem la pota i ens equivoquem com qualsevol mortal. Efectivament la forma adient del verb resar és resem amb s i no c.

Lamentem també que el docte corrector contribuesca a la decadència escrivint la tercera persona del singular del present indicatiu del verb ésser sense accent. Mira que escriure una persona tan docta: Es penós i no el correcte És penós!!!
I el captxa (¿¿¿perquè amb ch i majúscula??!) dis-li-ho a google que ens facilita el blog.
Com deia el Juan Carlos: por qué no te callas?