L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

diumenge, 10 de juny del 2012

Tavernes i la CasaCalba, cosmopolita en el món dels mots i de la paraula


 
Xavier Aliaga i Rafa Gomar presentats per F. Bononad
La paraula, amiga i els mots solts en una nit de calor, al ras d’un corral, amb llums difuminades per a celebrar unes justes literàries entre dos escriptors, dos Premis Andròmina:  Xavier Aliaga, de València, contra Rafa Gomar, de Gandia. 

Partien d’una sinopsi i cadascú havia dit la seua: un conte oferit per primera vegada i on cadascú llegia el de l’altre. O podia dir-se qui era l’autor  i qui el lector, tot pel gaudi d’un públic molt foraster, amb una atmosfera més que suportable gràcies a una birra a la garjola. I després llegiren un conte seu i, per a més, llegiren un conte dels autors que més els agradava.  

Dels tres actes presents a Tavernes la nit del dissabte, hem estat a la paraula i l’hem sentida després de sopar amb artistes de les lletres, tres. Però si menjar m’agrada que puc dir: “ sí, tot ho deixaria, per una  poesia tan alegre i cortesana, tant rica en romanç, àdhuc sextines que tants alumnes de tants col·legis hagueren estat orgullosos d’escoltar-la”. 

La paraula justa i medida, que diu i aclara , com el Romancó d’ Anna Tirant, o el Furgatori, de Josep Pedrals i Quim Porta. ¡Vaja treball! Ni a l’òpera... posat gestual amb ritme poètic i intent de cant, tot a una, sense el llibre a la mà, dominat per la cadència, ara si ara també , de no deixar-se un mot sense la entonació justa.  Paraules  que ens va fer sentir, a la gent triada, en una nit de quasi estiu a un corralot, el que no podran sentir mai més, i més quan no era producte d’una actuació enllaunada. Ens van fer sentir la llibertat que al cercle de Praga es mamava. Només podíem esperar eixir en processó amb una flor a la mà i que ens digueren on llançar-la.

Josep pedrals i el seu alter ego Quim Porta
I com no, agrair els  amics i les  amigues de Francesc Bononad, que fan possible-  amb els seues fills que entren i surten amb sons guturals, principi que dominaran i actuaran a bé amb els mots que han mamat a la CasaCalva - que els assistents tinguem el record d’una gran diada. I el record no siga per ser la diada en què han intervingut tots els espanyols , vaja desgràcia!!, si no per poder dir: “Vam estar a la CasaCalva. Era una nit plàcida amb uns artistes que amb fantasia, feren dia de la nit”

I ho diguem: paraula que tornarem al cercle, a la casa del Carrer Cervantes (Carrer la Serra pels vilatans senzills com nosaltres), ja veieu, amics, a la part del sol, nomes entrar al carrer, quan agafes el Carrer Barranc com a pujada. Dels tres actes, hem agafat la paraula, la dansa, d’una bona amiga, Pilar, i el cant simfònic d’un bon amic, Vicent. Ho contàvem , només acabar,  a quatre amics i ara ho contem als nostres lectors de la Cotorra.
-

3 comentaris:

Un altre entusiasta ha dit...

Un molt bonica crònica per a una molt bonica vetlada. En un corral del nostre poble (magnífica idea, espai encantador). Vaig estar a LaCasaCalba durant dues de les tres jornades. Coincidisc en destacar també la presència de forasters, que si per una part ompli de satisfacció (es fan activitats a Tavernes que susciten l'interés de gent que no és d'ací), per altra fan preguntar-me on s'amaga la majoria dels vallers quan hi ha inicitives d'esta classe. Algú voldria i sabria respondre'm? Un deu a l'organització.

Anònim ha dit...

M'acabe d'assabentar d'aquesta iniciativa.... Quina llàstima! Que és que els organitzadors no fan cartells, envien comunicats a la premsa, a la ràdio local, comarcal? Per què no s'escampa la notícia? D'altra banda. l'Ajuntament no posa de la seua part? No els ajuden a fer tot açò? Quanta pregunta. Potser la única resposta, és que estem en crisis. Espere assabentar-me a la próxima.

Organitzadors ha dit...

S'enganxaren cartells per tot el poble (establiments comercials, Casa de la Cultura, Biblioteca Municipal, instituts d'ensenyament secundari, en murs i parets...). També es va publicar la informació en els blogs locals 'La Cotorra de la Vall' i 'Diari de Tavernes'; en 'La Veu de la Valldigna Digital; en el portal cultural 'Núvol'. Coneixien la convocatòria diversos diaris (entre ells: 'Levante-EMV', 'Las Provincias' i 'El País'), ràdios com Tres Creus Ràdio o Ràdio Nou (concretament, el magazín cultural 'Alta fidelitat'). També es va esbombar aquesta via xarxes socials, a través de Facebook i Twitter, no sols els de LaCasaCalba sinó també els del departament de Cultura de l'Ajuntament de Tavernes.