L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.937
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:36.452

diumenge, 24 de juny del 2012

INFORME: És rendible per als valencians la F1 o és un balafiament de recursos?



Fabra i Ecclestone recorren el circuit

El públic ha donat l'esquena a la fórmula 1 a València i ben lluny queda el “gran esdeveniment”  que posava a València “en el mapa”, que omplia hotels i que no anava a costar “res” als valencians. La realitat és que el nombre d'espectadors del Gran Premi d'Europa de Fórmula 1 disputat al circuit urbà de València ha descendit més d'un 70% d’ençà la primera edició, (2008), això sí els costos segueixen sent els mateixos.

La prova ha passat aquests quatre anys d’un aforament de 112.000 localitats el primer any a les 45.000 que, segons els organitzadors, s’oferiren ahir. No obstant, EL PAÍS asseguren que els seients disponibles del circuit no passaren de 22.000. 


El president del Consell, Alberto Fabra, assegura que la prova té un impacte de 108 milions d'euros des del seu inici i ha creat 1.357 llocs de treball. L'alcaldessa de València, Rita Barberá, per la seua banda, destaca l’ “oportunitat” de la cursa per a “atraure visitants i inversió”.  

PSOE, Compromís i EU consideren excessiva la despesa i critiquen l'escàs benefici que la prova reporta a la ciutat.

També fa uns dies la plataforma “Circuit Urbà NO” enviava una carta oberta al campió d’enguany Fernando Alonso on deia que “el gran premi de fórmula 1 crea il·lusió i fantasia a l'abast de molt poca gent” i afegia que “mentre l'afició a aquest esport és insignificant”. El col·lectiu li demanava al pilot que  es llevara el casc” per conèixer les “humiliacions, molèsties i privacions” que suporten els veïns. 

Els grups de l’oposició, al llarg de la setmana, ha considerat l'esdeveniment com una “ruïna” que paguen “tots els valencians”. EUPV en la campanya “La fórmula 1 la pagues tu” denuncia el malbaratament que suposa el gran premi: “Un balafiament amb l'impacte pràcticament nul. És un gran esforç econòmic que porta aparellada retallades i pèrdues d'ocupació”, va apuntar el portaveu del grup en l'Ajuntament, Amadeu Sanchis. També afirmava que el treball que genera el gran premi es precari i temporal i no ha abaixat mai la taxa d'atur en la ciutat.

EU considera que no té sentit  aïllar una zona sencera de la ciutat i qualifica de “molt greu” tallar més de 100 carrers per a un espectacle del que “solament gaudeix una elit de la societat”. La Fórmula 1 afirma és “un capritx” que ha costat més de 551 milions, l'equivalent a 137 escoles o 8.200 investigadors, entre altres exemples.

El PSOE, per la seua banda, ha instat al president de la Generalitat, Alberto Fabra, a que “deixe de mirar a un altre costat” i reconega que la fórmula 1 “i els grans esdeveniments del PP” són “una ruïna per a tots els valencians”. Els socialistes recorden que les instal·lacions “han costat més de 200 milions” mentre “hi ha més de 26.000 dependents que segueixen sense cobrar la seua pensió, més de 200.000 famílies que no perceben cap tipus de prestació ni subsidi, i els pensionistes i malalts crònics van a haver de pagar part dels seus medicaments”.

La coalició Compromís a través de les xarxes socials ha creat una pàgina web i l'etiqueta #CambieF1per amb la qual pretenen “canalitzar” en Twitter “el descontentament de la ciutadania”. El portaveu a l’Ajuntament de València, Joan Ribó, ha assenyalat que s’han gastat més de 270.000 euros en seguretat, bombers i neteja i va expressar que és una xifra “totalment inacceptable i inassumible tenint en compte el poc que reporta a la ciutat, les poques oportunitats de negoci i les molèsties que genera”. Ribó va declarar també que el context social “de retallades” no és el més apropiat per a “ajudar” a magnats com Ecclestone.


Fórmula 1? Les persones primer. No a les retallades

Eixe era el lema de la manifestació convocada pels sindicats UGT i Intersindical Valenciana, contra la política de "balafiament" del Consell en grans esdeveniments com la Fórmula 1. La marxa ha comptat amb la presència dels treballadors de RTVV i la EMT que han protestat els retalls del Govern del PP en aquestes empreses del sector públic.

El presidente del Comité de Empresa de RTVV, el valler Vicent Mifsud, ha afirmat que la Fórmula 1 demostra " quines són les prioritats del Consell, que es planteja tirar al carrer a 1.000 persones de cadena autonòmica".

"RTVV s’ha gastat 22 milions d’euros per emetre les curses, un terç d’allò que costa mantenir els treballadors de tres canals televisius, dos radios i una pàgina web” ha dit   Mifsud que explicava que la direcció no els "comunica res” i només busquen implantar un model que “passa per privatitzar l’empresa empresa a través de productores de gent prop al partit popular". 

Representants del comité de RTVV han recordat que mentre "es gasten els diners en macroesdeveniments " la "manipulació informativa" de la cadena "és grotesca" i els valencians que vegen Canal 9 " no sabrán que hi ha un senyor a qui diuen Blasco que està implicat en casos de corrupció”.

- Basat en El País i Europa Press
-

4 comentaris:

Enrique Estruch ha dit...

Es rendible per l'imatge de la Comunitat en general i per a alguns valencians en conret : Es de la capital en general i els comerços de la zona i hostelería en concret.

En el cas de platjes com la nostra, que sols podem oferir les tres P, i no tenim hotels ni restaurants de renom, ni turisme de qualitat, ni fu ni fa , per el tant es un balafiament segur.

Per tant , hi ha que ficar en una balança lo positiu i lo negatiu, i vore si compnesa .

Per a mi, en époques de bonança, bona siga qualsevol forma de publicitar la nostra terra, algo ens beneficiarà , encara siga sols en imatge comunitaria.

Però en època de vaques flaques, este esdeveniment i altres com ell , sobren : Preferisc que s'atenguen com toca en la seguretat Social o en l'escola, que ser el "number One", el susmum corda.

Anònim ha dit...

S'heu quedat curts, amics de La Cotorra. Hui el diari Levante encara afig més i mes coses. Clar que allí hi ha moltes págines per escriure, però és per plorar vore com es malgasten i s'han gastat els diners dels contribuents.

Anònim ha dit...

jo vaig estar alli, i hem senc orgullosa de Valencia, igual anar a pegar una miraeta i vore l´ambient, i la getn en diners que hi ha vos fan modificar l´opinio.

Anònim ha dit...

Vore la gent amb diners que hi ha i vore com entre tots els paguem el circ de la seua diversió, a eixa gent amb diners, a mi em donaria fastic, no orgull.

Mentres tant enguany a l'estiu als hospistals i centres de salut els sserveis de guardies i atenció reduïdes a la meitat am personals, els xiquets amuntegats a les classes per estalviar-se contractar professorat; la gent dependent sense cobrar i vora la mitad dels valencians quasi sense recursos per acabar el mes.

I tu el sents orgullosa? Quina llàstima em fas de vore la poca caritat i respecte que tens als que passen dificultats per eixos milions d'euros gastats en events i en ciutats d'arts i ciencies, amb aeroports sense avions; amb Ciutats de la LLum sense rodatge, amb casos de corrumpcio com Gurdel, avinguda del Papa i ara la cooperació de Blasco.

I tu estàs orgullosa? Llàstima em fas.