L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dimarts, 17 d’abril del 2012

INFORME: ¿Qui ha pujat l'IBI?


Evolució de l'IBI segons un cas real durant la passada legislatura, amb govern del PP. Vora un 73%.

 Una mentira repetida mil vegades es converteix a ulls de molts en una veritat, i més si la societat no té tota la informació i no pot confrontar el que se li diu.  Repetir fins a cansar que el govern municipal actual augmentarà exageradament l’IBI amb la posada en marxa  del Pla d’Ajust,  sembla ser  el camí que ha trobat el PP de Tavernes per d’atacar-lo. I ho diu i ho repeteix sobre tot entre els sectors menys desinformats i gent majors amb la frase: "s’han enganyat, han fet mal els números i ens van a fregir amb l’IBI". Arguments que no cal recordar van usar en el plenari passat i que, tot siga dit, ha estat desmontat per l’informe de la Intervenció Municipal. Però sempre hi ha gent que no llig la premsa ni té internet i la bola, mentre roda, roda.

I les coses estan ben clares: 

1: el Pla d’Ajust no varia gens la previsió d’augment del percentatge de l’IBI, obligada per adequar-lo a la revisió cadastral. 
2: eixes previsions d’augment de percentatge de l’IBI les va aprovar el PP a l’inici del procés sobre el 2007. 
3: el PP mai no va voler abaixar el coeficient municipal per tal que els veïns no pagaren tant  i les actes dels plens es poden consultar.  
4: De tota la pujada prevista en l’IBI per adequar-lo als nous valors cadastrals, el PP en els primers anys ja se’n va “cobrar” sobre  el 50%.

Hem de fer memòria a més d’un perquè sembla ser que no coneixen els “rabos” de pansa. Després de la revisió cadastral el PP, amb majoria absoluta, va aprovar pujades de l’IBI a partir del 2007 que arribaren fins a  un 20%  els anys 2009, 2010 i també estava previst per al 2011... però?

Però, ¿què va passar el 2011? Era any electoral i el PP, fent ús de la seua majoria absoluta, va baixar eixe 20% anunciat al 5%, tot per voler fer creure que els impostos no els pujaven tant.  Però no s’ho perdeu: no era cap regal i eixa diferencia del 15% que el PP no va voler cobrar l’any passat (any electoral) s’incrementarà en els rebuts els pròxims anys, fins el  2016 quan ha d’estat actualitzat eixe valor cadastral. Una “coseta” negativa més que hereta el govern de Jordi Joan dels amics del PP!!

Què voleu números concrets? Doncs, anem a repetir uns exemples que ja férem servir en el seu moment, prou explicatius de l’evolució (en euros) de l’IBI a Tavernes. Garantim la veracitat de les dades tretes dels rebuts de l’Ajuntament.

Primer exemple: vivenda de Tavernes, de la zona centre, ocupada per una família amb dos fills.

1996 ............ 138 euros
1997............. 140 euros
1998............. 153 euros
1999............. 156 euros
2000............. 166 euros
2001............. 170 euros
2002............. 173 euros
2003............. 176 euros
2004............. 206 euros
2005............. 210 euros
2006............. 214 euros
2007............. 217 euros
2008............. 258 euros
2009............. 280 euros
2010 ............ 330 euros
2011............. 350 euros

Un augment sobre el 150 % de l’IBI en els 16 anys de govern del PP. Es nota la major pujada a partir del 2007, quan s’aplica la revisió cadastral.

Segon exemple: Per no cansar-vos, anem a reduir-ho al temps de la revisió: Casa de família amb un fill. També a la zona centre.

2006 .... 340 €
2007 ..... 356€
2008 ..... 432€
2009 ..... 473 €
2010 ..... 563 €
2011 ..... 590 €

Un augment del 73% d’augment des de la revisió cadastral en el rebut.

Tercer exemple: La pujada no es dóna només en les vivendes. Qualsevol persona que tinga un solar pateix increments semblants. solar en zona industrial. És una terra declarada com a industrial de fa molts anys, a pesar que no té carrers, ni llum, ni voreres, ni res que permeta edificar una indústria.

2006 .... 82€
2007 .... 119€
2008 .... 170€
2009 .... 202€
2010 .... 252 €
2011 .... 265 €

Una pujada sobre el  224 % des de la revisió cadastral.

Ho tornem a dir: L’equip de la Cotorra garanteix la veracitat de les xifres. Comproveu-ho i compareu percentualment amb els vostres rebuts des del 1996 fins ara. No cal que us diguem que, segons a quina zona del poble estiga la vivenda, pot haver-hi una variació d’uns quants euros, però això no modifica massa el global.

I després de tota això, de les xifres tan aclaridores, damunt vore com el PP va escampant pel poble que si l’IBI apujarà tant i tant per culpa del Pla d’Ajust i per culpa del nou govern! I que això ho diga el partit que té els millors experts en augments d’impostos, en reducció de salaris i en retalls en serveis socials i drets dels treballadors! I que això ho diga el partit que ha deixat a Tavernes en la ruïna i és la seua nefasta gestió econòmica la que està obligant a prendre mesures dràstiques perquè ells es gastaren el que hi havia, el que no tenien i també el que s’havia de cobrar fins el 2024.!!!

¿Què l’IBI puja? I tant que puja!!! Això no ho va a negar ningú!!! I la pujada pot estar sobre el 10% de percentatge fins el 2016. Ja ho hem dit: s’han d’actualitzar els valors fins deixar-los en el punt que toca perquè estiguen d’acord amb la revisió cadastral del 2006. I això és de llei.

I cada any s'augmenta eixe percentatge segons el que va marcar en el seu moment el PP, partit que amb majoria absoluta, els va determinar dins del periode de 10 anys, fins el 2016. ¿Què l’IBI puja? I tant que puja, però no amb els percentatges designats pel govern actual, sinó amb els aprovats pel PP. No ho oblidem.  El govern actual ja farà prou si aconsegueix eixa anunciada revisió a la baixa.
-

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Si que es veritat que l'IBI ha pujat molt durant l'epoca del PP, sobretot la de Manolo, peró ara manen el BLOC-PSPV-EU i d'ells depen esta i les próximes pujades perque ells son els que aproben el tipus de gravamen que s'aplica als valors catastrals.

El tipus de gravamen actual està en el 0'48 i l'Ajuntament pot aprobar, per example, un tipus del 0'90, del 0'48, del 0'46, del 0'44, del .... o del minin legal que es el 0'40. Per tant ells poden, i tant que poden, pujar o baixar el tipus que s'aplica per calcular l'IBI sense dependre del que diga o haja fet el PP. Sols tenen que decidir un tipus entre el 0,40 i el 1'10 que, si no m'equivoque, son els llimits que marca la legislació.

Per ultim: Podries acabar la grafica simulant el que es pagarà fins el 2015? Segur que el PP ho farà en la campanya de les eleccions de 2015.

Anònim ha dit...

Demanar ara que baixen els tipus sabent com està la situació és voler ofegar més encara l'Ajuntament i disminuir més (¿encara més?)els serveis que s'han de donar.
Si està en el 0'48, crec que és prou correcte si tenim en compter el tram legal entre 0'40 i 1'10. Podrem dirsi ens resulta car o no, però això és una altra discusió i seria més el resultat de la mala jugada que ens ha fet la revisió amb valors pels núvols.
Això sí sempre hi ha la possibilitat de deixar-lo en el 0'40.
I després si han de desapareixer moltes les subvencions, les inversions, el manteniment, etc. etc. no ens queixem. Al cap i a la fi, això ix dels impostos.
Pense que el cal buscar és en certa manera un equilibri, i això crec que és el que s'intentarà, que la gent no es tonta i sap en quin temps de crisi vivim.

el de lletres ha dit...

No acabe de vore quin percenttage es puja cada any en els tres exemples, podeu explicar-ho?

Bello, bello, felicitador ha dit...

Per cert és un treball de tesina. MOlt bona aquesta informació.

Anònim ha dit...

Podeu fer la previsio amb el mateix exemple per als proxims anys? Perque jo ja se q vaig pagar els anys anteriors, vull saber que pagare els proxims.
Gracies. Em referia al primer exemple d l'article.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Realment la previsió la pots fer tu mateix prenent com a base tot el que sempre s'ha dit ací.

El 2007 va ser el primer any d'aplicació de la revisió del valor cadastral i acabarà en el 2016. Si tots els anys puja un 10% (aproximadament) si no es toca el tipus del 0'48 actual, doncs tu mateix pots fer els calculs. Nomes cal que li lleves l'última xifra entera als euros que vas pagar.

I ja que estem recordem que el PP va aplicar el 2007 el tipus 0'67%; el 2008 el 0'60% i el 2009 i el 2010 el 0'52%, front al 0'48% del 2012.

De tota manera això sempre serien previsions.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Bello, bello felicitador ens diu:

Per cert és un treball de tesina. MOlt bona aquesta informació.

T'agraïm la felicitació, però simplemente dir-te que per a fer-la no cal ser cap doctor en matemàtiques, ni tan sol tindre el batxiller o un nivell semblant.

De fet ací, per primera no hi ha cap doctor o llicenciat en ciències exactes o en matemàtiques i per segona tampoc ens ha ajudat ni ens ha facilitat eixos números cap persona amb titolació especial ni amb relació amb el nostre ajuntament.

Simplement hem dit a l'equip que regire els caixons, i traga els rebuts i hem anant apuntant.

És facil i solament cal coneíxer les quatre regles i la regla de tres, encara que sembla que això per a algú li és dificil.

I per l'escrit que ens envia i que no anem a publicar, li és més fàcil escriure alguna que altra impertinència i presuposar autories del treball tretes de la màniga.

Anònim ha dit...

En l'informe ha quedat ben clar que el PP ha pujat l'IBI fins l'any 2011.

I ara qui i quant pujarà l'IBI?