L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dijous, 13 d’octubre del 2011

Sant Llorenç d'Alcudiola, una més del PP. I van....



Patrimoni de la Generalitat ha paralitzat les obres de rehabilitació de l'ermita de Sant Llorenç d'Alcudiola. Tècnics de la Generalitat es personaren amb les obres que actualment s'executen dins del denominat "Pla Camps" i van ordenar la seua paralització, segons hem pogut saber, perquè el projecte no havia contemplat la realització dels treballs pertinents per a redactar el preceptiu informe arqueològic. 
 
Una greu omissió de l'anterior govern municipal perquè l'informe ens diuen que, en base al PGOU vigent i aprovat només pel PP,  és preceptiu per a totes les obres que es facen al terme a edificis catalogats i nucli urbà.
Les obres de l'ermita de Sant LLorenç i la rehabilitació del Molí el Pla estan contemplades dins d'un mateix "paquet" del Pla Camps a Tavernes per valor total de 260.000 euros.
Les obres del projecte, redactat, aprovat i adjudicat en la passada legislatura, es van iniciar també amb polèmica quan l'anterior alcalde, Manolo Vidal, les adjudicava a l'empresa Consmed de Tavernes els dies abans del canvi d'alcaldia i sense haver notificat res al nou equip de govern.
L'ermita de Sant LLorenç d'Alcudiola es troba molt aprop del terme de Favara i el seu origen cal buscar-lo en l'antiga parroquia de l'alqueria d'Alcudiola, que va quedar deshabitat segurament amb l'expulsió dels moriscos i el temple va passar a ser una ermita rural.
La devoció a Sant Llorenç ha estat de sempre molt vinculada a Tavernes i també a la veïna localitat de Favara - que celebra les festes majors al voltant de la festa del sant- i antigament se celebraven preocessons i romeries per demanar al sant que protegira les collites. Disputes i rivalitats entre Tavernes i Favara pel lloc va fer que es prenguera una decisió salomònica: cada poble es faria la seua ermita en altres lloc i aquesta va quedar abandonada mentre cada poble celebrava el sant pel seu compte. Com és de sobra conegut a Tavernes ens ha quedat d'aquell temps la celebració del porrat de Sant Llorenç.
- Foto del GMV
-

7 comentaris:

Anònim ha dit...

San Llorenç de favara va ser abandonat sobre els anys 60 o 70, ja que ma mare "Favarera" hem contava que de xicoteta encara anava a la festa de San llorenç a L'Alcudiola i frut d'una disputa (a qui li tocava pagar una llicència per a restaurar el sostre, Favara vs tavernes),els favareros van decidir fer una nova ermita.

En quant a la despoblació del poble, sols un fet històric/ Familiar, el avi del meu avi (el meu??') vivia en l'alcudiola, carrer del castell número 2 o això posa en una escritura d'una terra que tenia el meu avi. A que resulta curiós?

La Cotorra de la Vall ha dit...

Hem publicat el que hem pogut esbrinar.

L'ermita de Sant LLorenç, a Tavernes, parlem de la que es va enderrocar en passar l'autopista ja existia en l'època dels 50-60.
¿Ens pot donar a entendre que Tavernes es faria una ermita, Favara continuaria usant amb la de sempre d'Alcudiola i quan el sostre estaria malament els vallers diriem: Pagueu vosaltres que l'useu. I aleshores van decidir fer una nova ermita?
Nosaltres no ho sabem. Sembla mentida el poc que sabem de la nostra història!!

De tota manera t'agraïm les dades. Tant de bo, en saberes més!!

Sempre teníem entes que Alcudiola com altres lloc va quedar desert quan l'expulsió dels moriscos.

L'avi del teu avi serà el teu rebesavi, pensem.
avi-besavi-rebesavi.

Enrique Estruch i Ferrando ha dit...

Jo creía que les obres eren al altre Sant Llorenç, i vos asegure que molta gent també eu crea, podeu indicar on es troba dit Sant Llorenç? pues si es el de prop de Favara jo creía que era d' eixe poble .
Per cert, abans em critiqueu la forma d'escriure, segur incorrecta, la meua mestra de valenciá m'ha dit que no vos faja cas pues aixó m'ajudará en els estudis i ella ja em corregirá lo que calga, i jo soc molt cregudet en lo que diuen els mestres.

NOE ALBEROLA ha dit...

Ja fa uns anys vaig estar a L'HERMITA i em contaren mes o mengs la mateixa historia,estava en un estat ruinos,pero tenia el seu encant.Es un lloc que no ens queda llunt,es pot fer un bon passeig en bici o inclos a peu.Es una llestima que tot el patrimoni e historia del nostre poble acabe perdense.La romeria que es comentava avanç,es podria recuperar i fer una cosa bonica els dos pobles junts.M'agradaria que esbrinareu sobre L'alcudiola i contareu un poc l'historia...

Anònim ha dit...

He trobat en una Web de un grup de Tavernes, que te els plànols per anar a l'ermita amb bici des de la platja "Grup Muntanya Valldigna"

http://grupmv.blogspot.com/2011/08/sant-llorenc-de-lalcudiola.html

Anònim ha dit...

Yo crec que eixa ermita aprofitaria perfectament per a roda un western. Pel lloc on está i el seu estat m´imagine perfectament a Clint Eastwood i a Lee Van Cleef reptant-se a un duel a la porta. Poca cultura valldignenca no poder aprofitar semblant escenari¡¡¡¡

Enrique Estruch i Ferrando ha dit...

s'imagineu a Jordi i Manolo cara a cara, amb les factures impagades per arma en el cas del primer, i amb les canyes del Riu el segón ? m'apunte a produir-ho.