L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimecres, 26 d’octubre del 2011

LA MIRADA DE LA COTORRA: Primer foren les canyes… i ara serà el ricí?


                          Riciners a l'assut

Primer han estat les canyes, una espècie endèmica que sempre l’hem vista a les ribes del nostre riu Vaca, les que ens han donat problemes en grans pluges. I ara igual ens haurem d’acostumar a la planta del ricí (Ricinus communis) o,  si voleu també, figuera dels talps, figuera del diable  o muguera comuna.

El ricí és un arbre herbaci, de creixement molt ràpid i, pel que s’està comprovant, un gran invasor. Fa uns anys no era massa conegut però ha començat a escampar-se per tot arreu i és freqüent trobar-lo als llocs més insospitats, entre ells els marges i, fins i tot, dins del llit dels rius (veieu-ho a la fotografia).

                         Els riciners envaixen el llit del Vaca
I ací és on mirem que pot esdevindre un problema, perquè en pocs mesos apareix un bosc de ricins d’on abans no hi havia res. I ja han començat a créixer enmig del Vaca, com podeu observar si s’aboqueu des del pont. I no és l’únic lloc del trajecte del riu on hi ha ricins enmig del llit, a més dels que creixen esponerosos a les ribes. I això potser un problema, tant greu com les canyes, perquè poden ajudar al taponament de les aigües en cas de pluges.

No som qui per aconsellar al nostre Ajuntament, però donat que els ricins són menuts i encara no “han pres vela”, com se sol dir en el llenguatge dels llauradors, es poden eliminar del riu amb un bon colp de corbella.  Igual caldria plantejar-se un programa d’eliminació del terme i més encara quan és una planta tòxica i la ingesta d’un parell de llavors pot dur fins a la mort.

-

11 comentaris:

Anònim ha dit...

segur que l'han plantat els del tripartit, no tardarem molt a sentir al PP acusanlos.

Anònim ha dit...

home, cotorreta no crec que la gent es menje la brossa,mes de un se la fuma pero no crec que la ingesten. Algun animalet potser...

La Cotorra de la Vall ha dit...

Parlem de les llavors. I els xiquets (i de vegades els majorets) en fan de tots els colors.

Anònim ha dit...

La culpa la te el PP que la va deixar creixer. Segur. Hi ha una altra manera de governar. Gracies a tots

Vecino de Tavernes ha dit...

Estimado editor de la cotorra, creo que con artículos como este más que informar, desinformas y creas alarmas y polémicas innecesarias.
** Primero: un "endemismo" es un término utilizado en biología para indicar que la distribución de un taxón está limitado a un ámbito geográfico reducido, no encontrándose de forma natural en ninguna otra parte del mundo. Las cañas de río no son un endemismo.
** Segundo: Las cañas ("Arundo donax") es una planta originaria de asía y en nuestra zona esta considerada como planta invasora, que se debería eliminar.
** Tercero: Cuando se elimina una vegetación, como las cañas del río, es normal que especies oportunistas se desarrollen rápidamente en el sitio que han dejado estas.
** Cuarto: Es verdad que el ricino ("Ricinus communis") es una planta toxica de origen africano. Pero es una planta que lleva mucho tiempo con nosotros y no ha producido ninguna intoxicación. Yo tengo más de 40 años y cuando era niño utilizábamos sus frutos como juego para lanzar lo, ya que al tener numerosos pinchos se pega fácilmente a la ropa.
** Quinto: Que en nuestra flora hay muchas plantas toxicas (Como el baladre, típico de los cauces y muy usado en jardinería), pero por eso no tenemos que ir como a locos a eliminarlas.
** Sexto: No creo que el ricino sea un problema para el cauce, ya que es una especie perenne, que esta al final de su ciclo, en el momento de que venga el frío (que este año se esta retrasando) detendrá significativamente su crecimiento y si hace mucho frió esta planta no lo aguanta.
** Séptimo: No creo que el ayuntamiento deba invertir más dinero, en eliminar una planta como esta, en estas fechas, ya que lo único que conseguirá es que se vuelva a reproducir o aparezca otra que ocupe su sitio.
Por esto creo que esta noticia o "Mirada crítica de la cotorra" lo único que genera es desinformación, polémica y alarmismo innecesario.

Anònim ha dit...

ole Vei de Tavernes¡¡¡ dona gust quan algu que sap parla en coneixement.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Gracies per confirmar-nos tot el que diguem en el nostre article, que el fem des d'un altre punt de vist totalment diferent al de vosté.

1. En el nostre diccionari l'accepció d'endemisme que voste cita és la segona. La primera diu que és propia d'una zona geogràfica, que és l'accepció amb que nosaltres havíem usat endemisme: especia comuna de la nostra zona. Això no té discussió.

2 -3 . Res a dir. Això ho sap qualsevol persona informada. No ens aporta res de nou. Almenys a nosaltres. Tenim bons diccionaris enciclòpedics i de molts volums a les nostres cases, les millors del mercat. I si en fallen tenim la Wikipedia

4. Les llavors del ricí contenen una substància la ricina tant verinosa como l'estricnina. Simplement la toxicitat ho deiem de passada, al final de tot, i amb l'afegit: "i a més....", no per a causar alarma. Si informar es causar alarma....

5 -6. Ho diguem ben clar: eliminar de dins del riu, del llit del riu, i així ho marquem en la fotografia ara que són joves i per evitar que els troncs que queden quan cresquen( o no en quedaran de troncs quen muiren pel fred?) barren el pas de l'aigua.

7. Per la mateixa regla de tres no cal eliminar les canyes ni netejar les vores del riu. Sempre vindrà un altre vegetal a omplir el seu lloc.

Ho lamentem, però vosté no ha entés l'esperit ni la finalitat del nostre article que només era avisar d'un possible problema amb el creixement sense control del ricí.

El vecino de antes ha dit...

Perdona, pero aclaremos, que parece ser que no me has entendido:
1- Endemismo: si que es una especie "propia" de una zona. Pero la caña, aunque lleva muchos años con nosotros, no es propia ni común de aquí. Es por esto es considerada por los técnicos una especie invasora a ELIMINAR.
2. Yo en ningún momento e dicho que las cañas no se deban de eliminar, ya que estas por su forma se entrelazan y crean paradas o tapones en los cauces, aumentan el riesgo de inundación.
3. En cuanto a otra vegetación, el ricino, para se un problema debería estar al final de su ciclo, haber aparecido en primavera, haber generado un tronco leñoso. Pero en estas fechas, lo dudo, ya que al ser una especie perenne, y aunque veamos especímenes jóvenes, en teoría está al final de su ciclo.
Y en caso de avenida, actuaría como una herbácea, sin la suficiente consistencia para causar problemas. Lo mas normal que simplemente el agua la tumbara.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Totalment d'acord en què està al final del cicle vegatiu i els freds de l'hivern no els suportarà.
Però volem que entengas vosté que tot això i no volem pecar d'engreïts, ho sabíem, ens havíem assabentat de tot el que vosté diu.

Ara bé, aprofitant que hi ha un bon brot de ricí en la zona urbana del riu, i només cal acostar-se al pont i guaitar per comprovar-ho, i sabent com vosté també sap la seua capacitat de propagació per l'especial morfologia de les llavors i la gran quantitat que en produeix, el nostre objectiu era fer un advertiment.

Mai no havíem vist tant de ricí en el riu i de cara l'hivern potser no siga un problema, però en un futur.... potser sí.

D'això que titularem: ... i ara serà el rici? en forma de pregunta i en sentit de futur pròxim.

Bonic. ha dit...

Per cert del rici es trau un biodiessel molt interessant. Paissos com Zambia, que fan tres collites annuals viuen de les boletes del rici, molt cercat per les nostres refineries que no en troben. Mireu que bona planta i que bona terra.

Anònim ha dit...

ale, ale, a llevar taronjers i plantar plantes d'eixes, d'açi quatre dies com Texas peró en natural.