L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimecres, 12 d’octubre del 2011

El PP i el PSOE s'han reunit per abordar la reforma electoral valenciana que preveu substituir el sistema proporcional actual per un de mixt.


         Alarte i Castellano ¿Es quedaran sols a la Corts?

Si els dos grups majoritaris s'hi posaren d'acord, la reforma seria aprovada sense problemes a les Corts, tot i que EUPV i Compromís s’oposen ja que els grups menuts es quedarien sense possibilitat de presentació i el bipartidisme n'eixiria, de nou, reforçat.

Una modificació de la Llei Electoral valenciana implica una reforma de l’Estatut d’Autonomia i aconseguir que dos terços de les Corts votara a favor. O el que és el mateix, que el PP i el PSOE pactaren - tal com en la reforma de la Constitució - una nova llei a gust dels dos grans partits. Per això, la trobada entre el conseller de Governació, Serafí Castellano, i el secretari general dels Socialistes Valencians, Jorge Alarte,  és clau per saber com pensen  fer la reforma. Oficialment no ha transcendit  cap decisió al respecte, però això sí els dos han qualificat la reunió com a “positiva”.
 
Compromís i EU no han valorat tan positivament les trobades PSOE i PP. I és que tot indica que la reforma anunciada per Camps vol substituir el sistema proporcional actual per un de mixt. Ni el PP ni el PSOE han volgut concretar res. Alarte he dit només que  "No volem un acord PP-PSOE a la contra de ningú, sinó un gran acord des del consens”.

Un sistema mixt “seria un greu problema per als partits minoritaris, ja que es quedarien sense representació”, ha assegurat Rubén Martínez, professor de Dret Constitucional a la Universitat de València, que afig que s’ha comprovat que aquest sistema fomenta el mal anomenat "vot útil" i beneficia únicament els dos partits principals, en aquest cas el PP i PSOE.  Un exemple és el que ocorre als USA, on sols els demòcrates i els republicans tenen possibilitats d’accedir al poder polític, mentre que la resta de partits queden en un tercer pla. 

En el procés electoral mixt, els diputats serien elegits de manera directa a través de circumscripcions unipersonals. És a dir, ara es vota una llista proposada per cada partit i els vots es distribueixen de manera proporcional, però amb el sistema mixt el territori es distribuiria en districtes electorals d'acord amb un mapa polític, en què els votants sols podrien triar un sol representant per cada districte. Martínez afirma que  “el PP i PSOE tindrien més possibilitats de ser elegits”.
 
No s'ha aclarit tampoc si es baixarà la barrera electoral del 5% per poder entrar en les Corts, un límit molt criticat per les forces minoritàries, però que amb el nou sistema ni afectaria.

- Basat en L'informatiu. Fotografia: L'Informatiu
-

3 comentaris:

Anònim ha dit...

El PPSOE fent de les seues.

Anònim ha dit...

Be, si aquesta gent ens trau la paraula, llavors sols ens queda uns opció...

Enrique Estruch i Ferrando ha dit...

Miedo me dan, van a por los pequeños como nosotros, que les podemos quitar votos por el centro en el caso del PP y Psoe, o por compromís o EU que se los quitan por la izquierda a los ex-sociatas. El Psoe se ha dado cuenta de que ha alimentado a un partido que se los come a pedazos : para copias nacionalistas, más valen los originales.
Yo como valenciano, me gustaría que Compromís sacara representación, porque se que van a defender lo que sea bueno para la patria valenciana, cosa que con el Psoe no lo tengo claro, pues priman sus intereses de partido antes que los de su pueblo.
Dejemos nuestras diferencias, que no son tantas como parece, y salgamos todos juntos a la calle si se aprueba esta aberración electoral, defendemos lo mismo, listas abiertas y rebaja al 3% así como la elección de alcalde directa, pero no lo aceptarán, tiene miedo de perder su poder, perpetuado por la ley que ellos hicieron a su medida, nos tienen miedo, por algo será, a la calle, a la voz del pueblo aún le tienen mucho más miedo, aprovechémoslo.
Desde aquí propongo a Bloc e EU que pactemos una única postura de cara al reparto de los espacios electorales de las próximas generales, o el PP y Psoe pretenderán aplicar la ley al máximo para que los tres partidos tengan el mínimo espacio posible de expresión. UPyD e EU aún tenemos algo de espacio por ley pues tenemos un diputado nacional en la cámara, pero Compromís no, por lo que le querrán tirar al grupo de "otros" para que no destaque. Espero la respuesta de ambos partidos. Un abrazo