L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dissabte, 17 de setembre del 2011

FESTES DEL POBLE: Ball de disfresses


Anit tinguérem el Ball de Disfresses. Una festa molt tradicional al nostre poble i de la qual no hem pogut esbrinar el seu origen ni d’ençà que se celebra. Sabem que ja apareix als llibrets de festes dels anys 40-50 i nosaltres al respecte, tenim una teoria: pensem si són una reminiscència dels balls que es farien en temps de Carnestoltes als casinos del poble abans de la guerra i que després, prohibida la celebració en temps de Franco, es va recuperar en certa mesura en forma de balls de disfresses popular i enmig de la Plaça Major, aleshores dita “Plaza del Caudillo”. És una hipòtesi de treball per si algú vol aprofundir-hi  i, confirmar-la o negar-la,  a més d’assabentar-nos a tots els vallers en forma d’article detallat en algun pròxim “Llibre de Festes”.

La nit va ser agradable, calorosa i tranquil·la, com a bona preparació de l’espai vital de la festa i començava a les 12 de la nit amb una batucada pels voltants de la Plaça Major. Una opinió de la gent de La Cotorra: una desfilada totalment prescindible en properes edicions i més per la manca de qualitat que té, tant musical com coreogràfica. Pensem no aporta res a la festa. I no ens estenem més.

             Batucada a la Plaça Major

Sobre la 1 de la matinada començava la desfilada de les comparses. Poques se n’havien apuntat per a aspirar als premis establits, amb la qual cosa es torna a posar damunt al taula la necessitat d’incentivar als grups a la participació.  ¡¡Xe, si en qualsevol desfilada d’una escola per la seua barriada en Carnestoltes, hi participa més gent disfressada que totes les comparses juntes de la placa!!!  I no serà perquè no hi ha gent que es disfressa! I en som 18.000 vivint al poble, que gent n’hi ha….!!! Després al llarg de la nit pel carrer,  i sobre tot en la Festa Jove, es podien vore grups, parelles… amb disfresses … ¡¡ i no s’havien acostat per a res a la plaça!!. 

Tornem a dir el que ja hem dit: Només un Ball de Disfresses , ubicat a la plaça i part del carrer Major amb dues orquestres tocant alternativament i  una gran pista de ball entre la plaça i Bankia, més o menys. Festa popular per a tots.  I eixa nit descans de Festa Jove! És més important recuperar la participació veïnal al Ball de Disfresses i que recupere l’esplendor que tenia fa 20 anys. Anit va estar bé, millor que anys anteriors. Però lluny encara del que va ser. 

El jurat, com sempre, format per les taules que hi havia sopant a la plaça. Cada taula un paper de votació que després es duia a l’Ajuntament per sumar tots els punts. El jurat elegia els premis següents:

             La ONCE. 6é premi. 150 €

            Venècia Moderna. 5é premi. 200 €

               Els pescadors. 4r premi. 300€

                  Guardians de Tavernes. 3r premi. 400€

            Simulador espacial. 2n premi. 600€

       Pardal Tropical. 1r premi. 800€

Després, com a fi de festa, una gran actuació de l’orquestra “Las Vegas” i la desaparició total de les comparses de la Plaça Major. Bé, totes no,  perquè va ser aleshores quan vam poder apreciar que l’oposició municipal, és a dir, els regidors del PP, formaven comparsa disfressats en el que semblava el vestit “del encierro” de Sant Fermin, o siga els “bous de carrer “de Pamplona. ¿Seria com a reconeixement al govern municipal de l’èxit dels bous al carrer de Tavernes…..? 

             Ball amb "Las Vegas" a la plaça

PD: Si hem comés alguna errada en nom, foto o premis de les comparses us demanem disculpes de bestreta. Digueu-nos-ho per rectificar-ho.



-

24 comentaris:

Anònim ha dit...

hi ha una errada... en aquest post no apareix cap foto de l´alcalde.

La Cotorra de la Vall ha dit...

No hi participava en cap comparsa.

No tenim perquè donar cap explicació dels criteris que seguim, però com pots pensar ahir no va lliurar cap premi, no va lliurar un xec a Adisva, no era la presentació de cap club esportiu, o no presentava el nou cap de policia, o no obria els bous al carrer.
Com veus, totes activitats oficials prou normal per a un alcalde.

Anònim ha dit...

Respecte al ball de disfreses a la plaça i respecte a una festa única al mig del poble considere que seria un error, la gent o al menys jo, no surt a desfilar al mig de la plaça perque no li apeteix divertir-se, beure i ballar mentre altra gent sopant els mira i es riu, la gent jove va a altre lloc perque es on tot el mon va difressat, ningú esta assentat i mirant i rient-se d´ell i amb eixa semi-foscor i complicitat de tots els que van disfressats la gent es sent més comoda. Si els bars volen festa que la paguen, si els que van a sopar a la plaça volen veure disfreses que sels fiquen ells també, que damunt els cubates tenen el mateix preu que a un local de copes quan normalment solen ser mes barats i si l´ajuntament vol ball de disfreses a la plaça que lleve les taules i que fique barres a tot el carrer i disminuesca l´enllumenat públic. Que a molts joves ballar i beure davant els pares com que no els fa gracia.

També es cert que un ball a les dotze quan a eixes hores encara están acabant de servir-te els bocates i quan la gent normal a festes sol escomençar a sopar a les deu i mitja es una mica prompte.

Anònim ha dit...

Podrieu posar fotos de totes les comparses? Tampoc n'erem tantes :D

Anònim ha dit...

Les de les "galletes oreo" estaven xules...

Anònim ha dit...

La festa mes caquissiquita i fantotxa que s'ha fet. Els qui estaven en les taules son el mateixos que els qui estaven en els anys de la dictadura en les cares canviades, i poble si volien vore alguna cosa al altre costat fora del recinte o en les voreres que era per on passaba la gent. cal canviar el sistema la gent te que participar mes i reduir les taules que per a mi eixos sols van a xafadear i donarse-les de importants com si foren ells el centre d'atencio. cotorra un fracas total esta festa.

Anònim ha dit...

Seu equivocat al 5é premi. Eixa foto no correspon en la comparsa. Eren els del carnaval de benecia, no els dels globos. Espere la modificació. Gracies.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Pensem que ara estarà ja correcte.

Indesidenter ha dit...

Totalment d'acord amb el canvi de sistema però dir que eren els mateixos de sempre....

Jo vaig vore exalcaldes del PSOE i del PCPV (ara EU) amb regidors i regidores i exregidors i exregidores del PSOE, EU (abans PCPC)i Bloc. També vaig vore sopant gent amb una trajectòria democràtica i progressista sobradament demostrada i que s'ha presentat en llistes de l'esquerra que no han tingut la sort d'aconseguir regidors.
Això impensable en altres èpoques ni inclús volent anar.

Abans només veies en les taules gent del "regimen"! falangistes, regidors de l'època de Franco i a més, la plaça es tancava i no podies entrar si no pagaves entrada. El "poble" no tenia les facilitats per assistir i ballar amb tots sense pagar, cosa que això no era possible.
Ara almenys tothom te l'oportunitat de poder anar i de sopar allí, que no obliguen a ningú.

Jo estava sopant i no me les done d'important ni vaig anar a xafardejar. Feia anys que no hi anava per la plaça a res i enguany vaig considerar que calia anar per fer costat. Jo (i alguna altra gent) ens temiem un boicot i que estigues buida la plaç. No va ser així, encara que a mi em comentaren, no sé si és cert, que molts dels habituals dels últims anys no hi anaren a sopar.

També sé que hi ha gent que és l'únic dia que fa un extra, el sopar a la plaça sobre els 30 euros. Si vols pots dir-me que es car. Val, també per a mi es molt car vore gent que va tots els dies de festa jove, fer-se dos o tres cubates per 8-12 euros que amb els dies que són de festes, puja més que el sopar.
Per a mi no és qüestió d'anar per voler ser importants ni de ser el centre d'atenció. Jo almenys no em considerava. Simplement vaig fer us de la meua llibertat de triar a anar a sopar un dia a la plaça com altres agafen anar a fer-se uns cubates a la festa jove o als pubs.

I l'any que ve m'ho pensaré. Però no per la festa sino per l'abus del sopar. No em sembla bé pagar 30-35 euros per un sopar que només en val tot plegat, cotilló inclós, 15 euros.
Està be que siga un poc més car, però l'abús és massa. I no ho diria per pagar 30 euros per un sopar bó, de qualitat i quantitat adequada, que no era el cas ni de lluny, ni a la meua taula ni a la resta pel que vaig vore. Això és el que caldra evitar: que alguns facen el setembre i l'agost amb una festa que paga el poble.

Anònim ha dit...

Hui en dia qualsevol polític siga del partit que siga és un privilegiat, ja que tots la primera cosa que fan és posar-se el seu sou, te igual que siga del PP, EU, PSOE, BLOC……., alcaldes regidors i sequidors, estan en política pels sous i per interessos econòmics i particulars. Estan sopant en la Plaça Major parlat dels seus negocis a l'Ajuntament.Poden pagar 35 euros del sopar és perquè són uns privilegiats i ciutadans de primera. La resta del poble ens conformem de disfressar-nos en cotxeres i cases particulars i ens fem el sopar et fem nosaltres i amb 15 euros festa passada i no eixim perquè els potentats de hui en dia es riguen de nosaltres.Es molt significatiu quant veus molta gent disfresseda i a la plaça sols quatre gats, enguany la festa del ball de disfresses era per a la gent potentada que podia pagar un sopar enmig de la plaça i on ells eren els protagonistes i eren quasi tots polítics i simpatitzants d'esquerres que com els de dretes passen de la gent senzilla del poble i no volen saber la realitat de la població, quasi dos mil parats fabriques i negocis tancas, l'agricultura per terra. esta és la realitat de tavernes.

Anònim ha dit...

Això es completament fals. Cadascú té diners per allò que vol - i sino els empra si té sort que li'ls donen - i com vol. I sino ho pregunteu a la gent jove que gasta i gasta en alcohol molts dines.
No té res a vore la política amb els diners que s'assigna, bé siga a sopar en la plaça major, a comprar-se un cotxe, o una moto d'època.

No sé de quins interessos parlaran la gent del PSOE, Bloc o EU. Com no siga com fer i buscar recursos per a traure del pou al poble. Em sembla de molt mal gust el comentari i més quan està clar que ací cap d'eixos grups van a colocar-se ni ells ni els amics.

A mi em cauria la cara de vergaonya fer comentaris sense trellat com els que fa eixe anònim sense cap fonament en res.

Eguany hi ha hagut més participació que anys anteriors i no era gent potentada ni de grans recursos els que havia a la plaça. Simplement gent que té el sou al més i ha dedicat una part a poder sopar a la plaça. I a lo millor no va al cine, per exemple, en tres mesos i estalvia per poder participar en les festes del seu poble.

Quant fàcil es parlar per parlar com fa el nostra anònim. I efectivament hi ha els aturats que hi ha, ningú no va a negar-los, però el que si es una bestiesa sense trellat és culpar de la situació a partits com el Bloc, ara en l'alcaldia o EU.

Anònim ha dit...

Amic que dius:

passen de la gent senzilla del poble i no volen saber la realitat de la població, quasi dos mil parats fabriques i negocis tancas, l'agricultura per terra. esta és la realitat de tavernes.

Efectivament, i ara serà la culpa dels partits d'esquerres que el PP vaja manat durant 16 anys a Tavernes.
Tu de què vas? Perquè no culpes de tot el que ha passat en estos 16 anys de govern a la gent que els ha votat, 12 en majoria absoluta? Tots sabíem a que jugaven el PP i els seus amics, i els han votat
Ara que volen, que el Bloc i cia els traga les castanyes del foc en uns mesos?
Un poc de serietat i responsabilitat a l'hora d'elegir els governants és el que fa fa falta.
I la realitat és la que és perque l'hem votada.
ja està bé de culpar a qui no deu res de la situació actual!

Anònim ha dit...

I el xocolate?

Anònim ha dit...

Val, val, val, tenin rao els politics que estan en este moment a l'ajuntament no tenen res avore pel moment.
Ells no cobren ni un euro de l'ajuntament, van per la cara que ells no son professional de la politica.
¿ Quant establiments del poble tenen contenedos de fem a la porta dels seus negocis, ¿ qui ha sigut el primer que ha llevat el seu de davant del seu negoci.
Pocs dies portem, pero ja parlarem que temps tindrem.
Tambe tinc clar, que si voleu que la cotorra siga sols per llançar floretes a l'equip de gobern, ja no escriure mes, i callare, com en temps de la ditadura i tota la rao per a vosaltres.
El que si vos dic que el BALL DE DISFRESSES ES UNA FESTA NYONYA Y CASSIQUE,PER A QUATRE GATS, EL RESTE DEL POBLE VA PER LLIURE, I AIXO ES UN FRACAS.

Anònim ha dit...

Pel que veig, hi han alguns comentaris què coincideixen amb la meua opinió de que: a Tavernes encara perduren les classes socials i s'ho fan de manera que la xusma, el populaxo o com vullgau dir-li, se senta així. Molt al meu pesar, Tavernes és un poble molt classista i ho demostra cada dia de fetes també. Conec altres pobles on això no es veu. Tot el món pot juntar-se per sopar, fer festa o el que vullga però no he vist mai que uns privilegiats gaudisque de primera mà i a primera fila, dels espectacles que entre tots paguem.

Anònim ha dit...

al de les 12:13
Qué dius de privilejats de la primera fila. No digues bajocades home! Jo crec tens algún problema o tauma i deuries de ferteu mirar.Jo soc un pobre que ha estat en primera fila com dius tú i me la jue a vore quí te mes dines tu o jo,el que passa es que hi ha qui sap estar i hi ha qui en la saca plena de farina pateig fam.Un poc de trellat, home

Anònim ha dit...

15.23
Tu, tens que mirarte el melic, per que no te'l veus, els dines no donen la feliçitat, ajuden.
Tu si vols una festa particular, la pages tu te la pagues tu.
No vullgues estar al centre de la plaça i ballar amb les culones eixes i que siga jo et que te la pague, per que et caiga la baba miran-les.

Una mes del Poble. ha dit...

Año tras año vemos como gente con ilusion se pasa un monton de tiempo haciendose un disfraz original para salir en el concurso de disfraces de Fiestas.Pero año tras año vemos como de nada sirve si los que tienen que votar son las personas que estan sentadas en las primeras mesas que normalmente estan ocupadas por la corporacion politica y familiares y afines al partido que en ese momento esta.....Porque claro si hay que votar ,se vota a quien se conoce.Ningun año se vota al disfraz se vota a quien lo lleva y eso no es justo.
Tenia que cambiarse el sistema de votaciones.Un jurado neutral y que no tenga nada que ver con politica ni cosa que se le parezca.
Por cierto estoy de acuerdo con que se podian poner fotos de todas las comparsas.Todas,no solo las que ganaron premio(mal repartido por cierto)salieron con ilusion y todas estaban estupendas y estupendos......
Y otra cosa.Me parece de muy pero de muy mal gusto aprovechar el baile de disfrazes para hacer este debate politico y tirarse en cara las cosas unos a otros.....
Señores hay quien se queja de que este poble es de esta manera o de la otra.
Si la gente del pueblo no nos ponemos deacuerdo......Como van a ponerse los que mandan????

Anònim ha dit...

Sin querer quitarte la parte de razon que tienes solo decirte que tu afirmación de las primeras filas de mesa no es exacta.
Al año que viene, con tiempo, vas a reservar una mesa y verás como si has sido madrugador tendras mesas e incluso escojeras el lugar. Eso de que solo familiares de politicos no es así. Te lo dice uno que va casi todos los años, eso si procuro coger las cosas con tiempo, no una semana antes.

Una mes del Poble. ha dit...

Anònim tienes razón y retiro lo dicho referente a los familiares que se sientan en primera fila.Y el año que viene seguire tu consejo e intentare ser "madrugadora"como tu dices.Pero no puedes negarme que los comentarios que se han hecho, en lugar de ser para dar nuestra opinion sobre los disfraces de este año e intentar mejorarlos se ha convertido en un debate politico donde se tiran a la yugular unos a otros.

Anònim ha dit...

A l'anònim de les 15:23 què s'atreveix contestar-me qualificant la meua opinió de "Bajocada". No vaig a caure en provocacions estèrils i de tant baix nivell com la teua "rucada". Ara per ara no patisc cap frustarció. I tu?

Sobre els diners que pugues tenir: ni em preocupa ni m'importa. Sobre els que puga tenir jo, ja saps: ni t'importa ni ha de preocupar-te perquè, si me'n sobren, pots estar segur/a que no te n'arribarà cap; si me'n falten, no cal m'ho digues, puc estar ben tranquil que no me n'arribaran. Hi han algunes dites que podries aplicar-te tu que tant orgull sents per haver sopat a la Plaça (no critique les persones que sopen a la plaça sinó la imatge que se'n desprén i el tufo a altres termps de l'Espanya profunda). Una d'eixes dites podria ser: "bufar en caldo gelat" o "pixar i no fer clotet". L'únic que si puc assegurar-te és que tinc més seny que no pas tu i alguns comentaristes anònims (si no sou sempre el mateix) que soleu escriure a aquest blog.

La censura hauria d'aplicar-se als comentaris barroers, perquè ells són els que qualifiquen el mitjà, no les notícies que en éll es publiquen.

Anònim ha dit...

al anonim 20/09/2011 19:21:00 que vol ficarme blau,no mes dirte que lamente molt haver-te ofes,sí es de veres que la confiança mata l´home,i jo sense cap dret a agarrarme-la me la he agarrat.Disculpam,retire tot el que t´haja pogut ofendre,pero tin en conte que eres tú qui primer a comensat a faltar a tots per dir-nos que som uns faxes i caciquistes de l´època de Franco.No tinc res mes a dirte,sos dirli a la cotorra que perqué m`ha retallat el meu comentari per on ells an vuigut,si es que consideraven que ofenia en algo,haverlo rectificat en tot.Espere mel publiquen pera que tú veges el meu pensar al complet i no en la part que la cotorra ha vuigut mostrar-lo.Fins sempre amic.

Anònim ha dit...

Accepte les disculpes però et pregue llegesques bé el meu primer escrit, (encara està per llegir-se) i comprovaràs que en cap moment insulte ni qualifique ningú de feixista, ni de l'època de Franco, ni de cap altra cosa tal com assenyales en la teua -disculpa?- posterior. Sols nomene l'Espanya profunda en la meu resposta a la teua provocació per tal d'esclarir-te les meues idees i de situar-te més en lacrítica que vull fer. Al meu escrit vull fer constar que la imatge de veure unes persones segudes al voltant d'unes taules, algunes d'elles amb seients (cadires) propietat municipal, en un lloc on se concentren bona part dels escpectacles de festes, dóna molt mala impressió. Els mandatiaris locals haurien d eplantejar-se també dispersar més els actes i espectacles de fetes per talde beneficiar també altres negocis d'hostaleria, què tambñé tenen dret. Els de la Plaça, facen alguna cosa o no, per trobar-se en eixe privilegiat lloc ja tenen prou.

Espere haver-me explicat bé. I tanque el tema.

Anònim ha dit...

continue sense saber que ha passat en el xocolate