L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

dijous, 17 de febrer del 2011

INFORMA: L'ACADEMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA DENUNCIA LA DISCRIMINACIÓ DEL VALENCIÀ



La situació del valencià, del seu ús i la seua potenciació per part de les administracions públiques valencianes en relació a l'altra llengua oficial de les nostres terres, és la que és, i durant anys s'ha denunciat constantment per part d'entitats socials, determinats grups polítics i multitud de ciutadans a títol individual. 

No obstant açò, fins ara no havia sorgit, des de dins del mateix organigrama del poder, una veu que la reconeguera públicament i assenyalara als seus responsables que haurien de canviar la seua actitud per a rectificar una situació contrària a les mateixes lleis que els valencians ens hem imposat. 

Però ahir l'Acadèmia Valenciana de la Llengua —una institució estatutària de caràcter públic creada per la Generalitat Valenciana i adscrita a Presidència— va fer un pas endavant per a denunciar l'incompliment, tant del punt de l'Estatut d'Autonomia que reconeix el dret de tots els valencians i valencianes a “rebre l’ensenyament del i en idioma valencià” (article 6.2); com la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, que preveu que els alumnes, en acabar l'ensenyament obligatori, han d’estar capacitats per a utilitzar, oralment i per escrit, el valencià "en igualtat amb el castellà”, independentment de quina haja estat la seua llengua habitual durant els estudis (art. 19.2). 

En un document  remés ahir a la mateixa Generalitat, l'AVL apunta que, després d'avaluar la situació del valencià en tot el sistema educatiu, des de l’Educació Infantil fins a l’ensenyament universitari, "és deduïx que no és garantixen plenament els drets lingüístics i, per tant, el principi d’igualtat lingüística que preveu la llei". I en este sentit es dirigeix al Govern valencià i als rectorats dels universitats valencianes per a sol·licitar-els que adopten els mesures oportunes per a garantir que no s’hi produïsquen situacions de discriminació real entre els ciutadans valencians per motius lingüístics. 

La reacció del Consell a la crítica es feia esperar fins a la vesprada, quan dins del ple de les Corts i en resposta a una pregunta del diputat de Compromís Josep Maria Panyella, el conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora, es limitava a assenyalar que la situació del valencià "no és dolenta". El conseller rematava la seua intervenció portant l'aigua al seu molí, en apuntar que estava d'acord amb el comunicat de l'AVL, especialment quan assenyala que cal "fer compatible la docència en valencià, en castellà i en una llengua estrangera en tots els programes educatius"; segurament pensant en l'anglés o en el xinés mandarí. 

La diputada socialista Vicenta Crespo mostrava l'acord total del PSOE amb el comunicat i el seu "respecte absolut" als dictàmens de l'Acadèmia.

El líder de Compromís, Enric Morera, posava l'accent en el fet que, "si l'AVL constata el problema, és que alguna cosa està fallant". Al seu parer la Llei d'Ús i Ensenyament "perpetua la discriminació"  i recordava que el PP i el PSOE votaren en contra del requisit lingüístic per a l'accés al funcionariat la qual cosa "va ser un pas regressiu". La situació, creu, "és gravíssima", i la seua formació es planteja proposar mesures "per a superar la discriminació del valencià i instaurar un bilingüisme real". 

Esquerra Unida indicava que "dóna molt valor" al document, perquè "encara que no diga res que no sabérem, té un valor especial venint d'una entitat ideològicament neutra, si no més propera al PP". El valencià "està en una situació marginal, fins i tot en els àmbits en què millor està, com en l'educació primària", i feia èmfasi en la seua mala posició en l'àmbit universitari. 

Escola  Valenciana afirmava que  “el paper de l'Acadèmia en la defensa de l'educació i l'ús social del valencià és clau, i per això estem satisfets per aquest acord on es recullen gran part de les reivindicacions que  Escola Valenciana fa els últims temps”, assenyalava el seu president,  Vicent Moreno, que destacava especialment “l'aposta perquè tots els centres del país garantisquen l'opció d'estudiar en valencià, sense fer distinció entre Infantil, Primària, Secundària o universitat i pública, concertada o privada".

Basat en L'Informatiu
Fotografia: el conseller d'Educació, Font de Mora
-

1 comentari:

Indignat ha dit...

acabe de dinar i veure a eixe, cotorra! això no es fa! un poc més i vomite.
Pots canviar la foto? no es mereix estar a la portada