L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dilluns, 10 de gener del 2011

La Senda dels Amoladors està en perill de desaparèixer



La Senda dels Amoladors està en perill de desaparèixer per culpa de despreniments de pedres des del Barranc de la Penya Roja. Els despreniments que són conseqüència de la caiguda de grans pedres i les fortes pluges caigudes durant l’hivern de l’any passat, estan trencant els marges laterals de pedra en sec del sender.

La Senda dels Amoladors és un antic camí de ferradura que puja des de Tavernes fins al pla de la Sangonera, una zona molt tradicional i lligada a d’història i les persones del nostre poble. Està construïda amb l'antiga tècnica de la pedra en sec i, com la resta de les sendes de les muntanyes de la Valldigna, han estat utilitzats en el passat pels pelegrins, pastors i agricultors, gent que comptava amb pocs recursos econòmics, durant els principis del segle XIX i durant la primera meitat del segle XX.

La pedra en sec és una tècnica mil·lenària i es basa en travar la pedra calcària. En col·locar-la hàbilment i encaixar-les se sostenen per la seua pròpia pressió i no s'empra cap tipus de material per a lligar-la. La pedra en sec està considerada com una de les primeres tecnologies constructives que realitza l'home i s'ha transmès de generacions en generacions.

El Pla de la Sangonera i del Barber ofereixen un paisatge on destaca l'esforç de conquistar els terrenys agrestos de la muntanya per a fer-los cultivables. Hi trobem bancals, camins, senders i cases per a guardar les ferramentes de cultiu i cal dir que  inclús hi ha cases on fa uns 40 anys vivien famílies. Els llocs són visitats per molts excursionistes.

La Cotorra coincideix amb el Grup Muntanya Valldigna en l'obligació de mantindré el llegat que hem rebut dels nostres avantpassats perquè les futures generacions pugen gaudir dels nostres paisatges, de la nostra cultura, història i del ric patrimoni que tenen les nostres terres. I ens sap greu de dir-ho, però som un dels pobles amb menys identitat de les comarques valencianes amb tot el patrimoni desaparegut o desfet cas del Prado de les Tomaques, el Passeig, l'antiga estació del tren, el Teatre Capitolio... entre altres.

Font i fotografies: Grup Muntanya Valldigna 
-

1 comentari:

Anònim ha dit...

Es la senda mes bonica de la valldigna. I lo del prado de jujat de guardia, que diuen en la tele.