L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

divendres, 31 de desembre del 2010

Bolomor, jaciment referent mundial de l'ús del foc per l'home prehistòric



Volem acabar el 2010 i donar l'entrada al 2011 amb una notícia sobre el jaciment de Bolomor, tan important i significatiu per a la història de l’home i tan reconegut a nivel científic internacional com menyspreat i deixat de costat des de les institucions de Tavernes i de la Valldigna. Bon Any i ja sabeu: "que l'opressora incultura muira baix les nostres mans...".  


La revista ciéntifica "Quaternary International", potser la més prestigiosa a nivell mundial per tractar els temes del passat humà en èpoques prehistòriques" ha publicat l'article (V.O. en anglés) "The earliest evidence of hearths in Southern Europe: The case of Bolomor Cave (Valencia, Spain)" firmat pels investigadors Josep Fernández Peris, Virginia Barciela González , Ruth Blasco, Felipe Cuartero, Hannah Fluck, Pablo Sañudo y Carlos Verdasco.

Tots els investigadors estan d'acord amb la importància que té el foc a partir del Pleistocé, perquè controlar el foc permetrà a l'home avançar en el procés d'hominització i civilització: el foc serà una font de llum i calor, però també facilitarà el tractament divers dels aliments (cocció) i, sobre tot, a la socialització en ser la llar de foc el focus de concentració d'activitats, de l'estructuració social de l'espai habitat i, com no, de l'evolució del llenguatge articulat.

De tot això en dóna un exemple de primera magnitud les dades que s'obtenen de la Cova de Bolomor i que són posades a l’abast de la comunitat científica internacional des d’aquesta publicació. La cova disposa d'un sediment estratrigràfic de 17 nivells que abracen una gran etapa de l'evlució humana (entre el mig milió fins als 100.000 anys abans de Crist) i les tècniques usades han permes confirmar la presencia de llars de foc als nivells  II, IV, XI y XIII.

L'estudi que publica "Quaternary Internacional" parla detalladament dels foguers ubicats al nivell XIII, que proporcionen dades importantíssimes al debat general sobre l'ús del foc per l'home europeu del Pleistecé Mitjà. I segur estgem que l’article deixarà sorprés a més d’algun estudiós per les novetats que aporta en eixe camp.

Bolomor és, ara per ara, el més important jaciment valencià i un dels més importants d'Europa i el Món quan a informació sobre l'ús del foc per l'home.

"The earliest evidence of hearths in Southern Europe: The case of Bolomor Cave (Valencia, Spain)" s'uneix a altres dues publicacions efectuades per la mateixa revista científica i que expliquen els hàbits alimentaris de l'home de Bolomors, en concret l'us alimentari de les tortugues i els ànecs i sobre el qual hi ha ben poques referències a nivell mundial i amb moments posteriors als de Bolomor.

-Fotografia: Foguers de foc de Bolomor  (Il·lustració de "Quaternary International"

-