L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dijous, 9 de setembre del 2010

TRES DIES D'INCENDIS: Resum final a partir de la informació de la premsa d'avui.


Més de 4.500 hectàrees. Aquesta és la xifra provisional de muntanya cremat en tres dies a València. Després de dos dies de tràgics incendis , el Govern valencià va donar ahir per estabilitzats els focs al sud de la província de València i el nord de la d'Alacant , i que han carbonitzat , segons les primeres estimacions, unes 4.500 hectàrees. D'aquestes, 2.000 corresponen a l'incendi de Rafelguaraf, Simat i Barxeta i la resta, unes 2.500, el que va afectar, en diversos focus, a Ontinyent i a municipis propers.

El conseller Serafín Castellano va afirmar ahir que s'havien estabilitzat tots els incendis , tant els de la Vall d' Albaida com els que afectaven Rafelguaraf i Barxeta , i s'havia donat per controlat el de Simat .

En els últims tres dies uns 1.110 efectius de la Comunitat Valenciana , Madrid, Aragó , Castilla-La Manxa, Catalunya i Múrcia han treballat en les tasques d'extinció, al costat de centenars de vehicles i 43 mitjans aeris , una xifra rècord segons va assegurar el conseller Castellano durant una compareixença. A més, uns deu bombers de València van donar suport a les tasques d'extinció.

Més de 40 mitjans aeris i un miler d'efectius terrestres van continuar ahir lluitant contra el foc, especialment en els focus localitzats a Ontinyent i a la comarca de la Safor. Unes unes 200 persones van haver d'abandonar els seus habitatges en Barxeta. El vent, encara que menys rabiós que dimarts , i les altes temperatures van posar també ahir les coses complicades.

El foc originat a Simat , un dels que més preocupava , va quedar controlat a última hora del matí d’ahirs. L'arribada d'efectius aeris va ser decisiva per evitar que les flames seguissin propagant . Al final van cremar unes 160 hectàrees a Simat . El fort vent de ponent , amb ratxes canviants , va fer que el foc creixés . L'existència de focus a Ontinyent i Barxeta va originar una dispersió de mitjans aeris, cosa que va evitar que el foc de Simat es pogués controlar el dimarts a la tarda.

El regidor de Medi Ambient de Simat , Joan Serra, confirmava que durant el matí es va controlar l'incendi que va afectar la muntanya del Toro. Al migdia l'atenció se centrava en el front del foc originat en Barxeta i que va avançar fins els termes de Simat , Benifairó i Carcaixent. Després de controlar el foc a Ontinyent , els mitjans d'extinció es centraren a Barxeta.

L'alcaldessa de Simat , Agustina Brines , va assenyalar que a primera hora del matí d'ahir el foc presentava unes dimensions devastadores, però amb l'arribada dels mitjans aeris «s'havia pogut controlar, tot i que encara hi ha a la zona efectius per acabar d'extingir el foc i evitar que es revife ».

A primeres hores de la vesprada les tasques d'extinció es centraven a la zona del Malet. A partir del migdia els focs van seguir actius , però menys voraços . L'acció dels efectius desplegats va aconseguir dominar la situació , especialment perillosa en diversos moments del dia d'ahir a Barxeta , fins al punt d'estabilitzar els incendis. Encara ahir a últimes hores de la vesprada desenes de brigades forestals , bombers i militars intervenien les zones afectades per refrescar la terra cremada en tasques que continuaven per la nit i a les quals s’han sumat efectius àeris avui.

El conseller de Governació Serafín Castellano va assegurar ahir que tots els incendis que des del dilluns a la nit afecten a la província de València i nord d'Alacant "han estat provocats " . Tant ell , com el subdelegat del Govern, Luis Felipe Martínez, van expressar la seva confiança en els resultats de les investigacions policials sobre l'autoria, en mans de la Guàrdia Civil. Castellano , que es va felicitar pel fet que cap habitatge haja cremat, va considerar "un altre motiu de satisfacció " que el 85% del terreny cremat siga de bosc baix i matoll, de manera que només el 15 % de la superfície que s'ha cremat era arbrat.

Poques hores abans de la intervenció de Castellano ahir des de Barxeta (una de les localitats més castigades pel foc, amb 2.000 hectàrees calcinades), la titular del jutjat número dos de Ontinyent, segons va informar el Tribunal Superior de Justícia ( TSJ ), va deixar en llibertat provisional sense fiança però imputat l'únic detingut pel que ha passat: un brigada forestal , veí d'Ontinyent , en situació de baixa laboral , amb antecedents per altres delictes, que no només va negar els fets sinó que els agents policials van poder comprovar la seva coartada. Les investigacions, segons fonts de Guàrdia Civil "van bé ".

Reforestació
El president de la Generalitat, Francisco Camps, que va sobrevolar ahir l'àrea afectada en la Safor va dir que el proper ple del Consell aprovarà les primeres mesures destinades a regenerar les zones afectades per l'incendi . Camps va dir que el Consell "treballa en el dia següent " i es va comprometre a prendre decisions “pel començament de la reforestació amb la finalitat que es revife com més aviat millor un territori de primer nivell ".

També els veïns afectats pels desallotjaments, 1.200 a la zona d'Ontinyent - Bocairent i 200 a Barxeta, van començar ahir a treballar en la recuperació dels danys que el foc ha causat en els seus habitatges, sobretot en jardins i façanes.

La jornada d'ahir va acabar amb pronòstic raonablement bo per combatre en terra sense sobresalts la calor de la superfície arrasada durant la nit : vent en relativa calma i temperatures mitjanes.

-
-

1 comentari:

Anònim ha dit...

S'han pensat que som idiotes... o algo. 40 medi aeris? On? Algú els va vore el primer dia? I en aquesta xifra també està contat l'helicopter del president Camps? Si tal i com han anat les coses jo diria que els pobres bombers anaven de cul, perque els 40 avionets estaven en Ontinyent... Vergonya...