L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dissabte, 14 d’agost del 2010

ARTICLE D'OPINIO: La cultura per terra

Tenim en el nostre poble una biblioteca nova. Per fi!

Una biblioteca ampla, amb finestrals grans, dos pisos, l'inferior per als lectors menudets i el superior per als majors, amb dues persones que atenen als usuaris, amb un guarda jurat per a la seguretat nostra, ascensor, lavabos, etc. Bé, un luxe.
No obstant això, observe certes deficiències fàcils de solucionar amb un poc de dedicació i constància. Vegem:
Hi podem gaudir d'Internet gratis durant una hora en diversos dels ordinadors del pis inferior, però els del pis superior es mantenen fora de servei. Per quina raó?
Gaudim també d'un horari “flexible” per als usuaris, de 10.00 a 13 hores i a la vesprada de 15.00 a 20.00 hores; els dissabtes pel matí, tancat. M'agradaria saber quin treballador amb jornada laboral de huit hores pot accedir a aquesta biblioteca entre setmana, i per descomptat els dissabtes tampoc. Els estudiants que solen acabar les seues classes particulars entre les 19.00 i les 20.00 hores, impossible. Si algú trau llibres per a llegir-los a casa, en tornar-los hem de fer-ho deu minuts abans de l'hora de tancar, perquè si no, tenim a una “bibliotecària” desitjosa d'anar-se'n a casa a les 20.00 en punt, dient-te que la pròxima vegada no t'arreplegarà el llibre. Eixe algú educadament li diu que es tanca a les 20.00, i ella et contesta de forma no tan educada, que ha d'apagar els ordinadors i anar-se'n. Per això succeeix que si passem davant la biblioteca a les 19.50 hores ja està tancada. De la mateixa manera ocorre amb els llums, apagats a les 19.50 hores (?).
Els llibres tenen una classificació per al meu gust escassa. Una persona s'hi pot passar una bona estona cercant un llibre, sense trobar-lo, per exemple, una novel·la d'acció o d'història, i al final haver de recórrer a un empleat per a localitzar-lo. En la mateixa prestatgeria trobes novel·les antigues, modernes, de ficció, d'història, d'amor, etc. en qualsevol idioma. A aquesta deficiència se li afegeix a més la llum escassa en la zona de les prestatgeries.
Trobe també a faltar gran, però una gran quantitat de llibres importants de la literatura, i per descomptat d'informació en general actuals; crec que encara que semble antiquat i que en Internet puguem trobar quasi de tot, els llibres són un vehicle cultural del que no podem privar-nos.
Per descomptat és evident que és un lloc públic on podem accedir-hi tots els membres de la comunitat, sense prejudicis de cap tipus, i dic açò perquè està en el meu coneixement un cas d'un senyor a qui se li va negar emplenar la seua sol·licitud per al carnet de la biblioteca i va ser expulsat per l'encarregat de seguretat. Crec que sempre que es guarde el comportament correcte no es pot expulsar ningú d'un servei públic; ans al contrari, se l'hauria d'haver ajudat a emplenar la sol·licitud i advertir-lo del comportament que ha de seguir en accedir al lloc. Espere que no siga una trajectòria freqüent; seria absolutament incorrecte.
Per descomptat les lletres que anuncien “Biblioteca Municipal” en ferro, ja comencen a oxidar-se i són d'un gust prou dubtós. Les lletres que tan aleatòriament hi posen “cultura” instal·lades en el sòl del carrer amb tanta gràcia, són perilloses, faciliten les caigudes, i estan a la vora d'un parc i una plaça infantil, cosa que augmenta el perill de lesions per als xiquets, que les fan servir per a jugar. Aquest fet fa que els pares estiguen sempre pendents dels fills perquè no es facen mal i a més no les desbaraten. Amb la façana horrible de rajola vista que tant enlletgeix el nostre poble, just en la carretera que el travessa de cap a cap, no s'ha aconseguit que la tapen o la dissimulen.
Senyores i senyors de l'Ajuntament de Tavernes de la Valldigna, encarregats de cultura, el poble manca d'un gran estol de coses que altres pobles, fins i tot més menuts que aquest, tenen, com el carril de bicicleta, una línia d'autobusos que done un bon servei, cartells i informació de les sendes, aparcaments gratuïts, una piscina a l'aire lliure gran, amb la seua gespa i espai per a gaudir-ne, la piscina coberta que mai s'acaba, cinema en el carrer a l'estiu i una infinitat de coses que ens farien la vida més agradable. Encara així, quan vostès acaben alguna cosa, com el cas de la Biblioteca Pública, sempre és el mateix, amb deficiències, i damunt, lletges.

Rocío Matamoros Valdés.
-

1 comentari:

La Cotorra de la Vall ha dit...

No s'admeten comentaris als articles d'opinió.