L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dijous, 17 de desembre del 2009

El deute municipal: Suma i segueix i... se n'eixirà?


El PP aprovava el ple de dilluns en solitari la concertació d’una pòlissa de tresoreria per valor de 2’2 milions d’euros. La novetat està en que no s’ha fet una pòlissa única en un banc, sinó que s’ha dividit en tres parts, i cadascuna s’ha concertat en un banc diferent (BBV, Bancaixa i Cajarural).
Cal dir que el PP ha aprovat amb la seua majoria absoluta la pòlissa (o les tres, com preferiu) sense tindre en compte l’informe emés per la mesa de valoració (la Intervenció i la Tresoreria Municipal).
A pesar de què se li va preguntar al PP en què anava a destinar els diners, la resposta clara no es va donar. Si que està clar que una quantitat de 900.000 euros servirà per a finançar la part que li correspon a l’ajuntament del Pla Zapatero però l’altra part, 1’3 milions d’euros, no es va aclarir a què es destinarà.
Res, que el deute municipal augmenta mentre els partits diuen per “lo bajini” que les previsions d’ingressos del 2009 i en concret les que es refereixen a les conceptuades com a urbanístics no es compliran (ICO, especial per urbanitzacions...) i que.... ens espera un bon 2010! Caldrà estar atents a la liquidació del pressupost del 2009, però això encara tardarem uns mesos.


Atenció: el diagrama de barres només té valor il·lustratiu i no correspon a dades reals.

8 comentaris:

Samaruc ha dit...

Ei voldria que algú m'il·lustre...quan s'aproven els pressupostos?, es a dir quan diuen tans diners per a tal associació...tans per a l'altra ..Pense que hauria de ser abans de l'any nou ...no?...Gracies de bestreta...

La Cotorra de la Vall ha dit...

Els pressupostos són responsabilitat del govern municipal (això que l'oposició faça els pressupostos, com alguna volta han dit, són bufes de pato)S'haurien (repetim: s'haurien) de presentar i aprovar els darrers mesos de l'any anterior que s'apliquen. O siga, ara s'haurien d'haver presentat els del 2010 i haver-los aprovat millor. Això és la teoria.

La pràctica: mai no es presenten quan toca i és normal que es presenten els primers números a partir de febrer, si hi ha sort. Aleshores, l'ajuntament funciona fins l'aprovament del pressupost d'eixe any (que es pot allargar mesos) amb el pressupost de l'any anterior prorrogat.

Sobre quants diners té cada associació? Això ho determina el govern municipal segons el que considere, i ja saps el que vol dir "segons el que considere". L'oposició pot fer esmenes que quasi mai no es tenen en compte, que per alguna cosa el govern de majoria absoluta. Al cap i a la fi la que li han donat els ciutadans amb el seu vot.

Esperem haver-te aclarit alguna cosa.

Samaruc ha dit...

Val, aleshores no entenc com hi han associacions que poden fer números....si no saben si el que rebran es allò que pressuposten..o el millor de tot ..si cobraran...supose que això al cap i a la fi li rebotarà a l'excel·lentíssim..
Gracies per l'aclariment..

Samaruc ha dit...

Ah una cosa més... sabem el que es va destinar a les associacions, però realment es pot saber que és el que s'ha pagat de tot això? i quin és el deute amb dites associacions?...

La Cotorra de la Vall ha dit...

Pensem que les associacions faran números en base a la subvenció del pressupost anterior.

I també pensem que hauran de presentar al govern municipal un mínim projecte REALISTA del que pensem fer. Teòricament (repetim: teòricament) les subvencions haurien d'estar d'acord amb el que es pensa fer, però hi ha altres factors que es normal es tinguen en compte com poden ser: massa social de l'entitat, la popularitat del projecte envers el veïns, grau de participació o benefici general de l'activitat, gent implicada...

Pensem que un particular ho té difícil si vol saber el que s'ha pagat i es deu exactament a totes les associacions fins que no es liquide el pressupost. Pot saber la situació de la seua perquè cada associació, suposem, portarà el control del que se li paga i se li deu a ella, però dubtem conega la situació de les altres.

Tema a banda són els partits i més de l'oposició que poden fiscalitzar (com és el seu deure) durant l'any com va el pressupost i per tant, sabrien, com van les subvencions i pot saber quin és el grau d'execució i que es deu o no a les entitats locals.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Ah, oblidavem:

Tots eixes problemes a nivell municipal i no només de Tavernes tenen una fàcil solució:

Informació, informació i informació al veïnat via BIM o altre mitjà on participen TOTS ELS PARTITS, o com es diu "Ajuntaments transparent, de cristall"

Samaruc ha dit...

Dons jo pertany a varies i ens deuen diners en totes...a més parles amb altres i estan igual....on estan eixos diners?si no paguen serà perquè no els tenen, no?..a cas quan es fan els pressupostos, no es pensa en com pagar-ho? ...no entenc res..

Ah! i l'oposició a quin poble viu?...

La Cotorra de la Vall ha dit...

L'oposició viu a Tavernes i tots els mesos juga un partit de futbol també dit ple, que des de fa molts anys per obra i gràcia dels ciutadans sempre acaba igual: PP-9; Oposició-8.
Crec que ens entendràs.

A vore si ens expliquem:

Els pressupostos.... Ai, els pressupostos!! Paraula que ve de pressuposar, o siga donar com a segura una cosa abans que passe, més o menys.

Els números són per tant això, previsions. Queda clar que no es poden fer a burro-barra. Hi ha unes normes, etc. com en qualsevol economia.

El govern creu que tindrà uns ingressos eixe any i segons eixos ingressos determina els gastos de l'any. Cal tindre en compte que els grossos normalment estàn clars: pagament de funcionaris, devolució de prestecs o inversions per obres que son plurianuals, gastos generals...
Queda per tant una part, no massa gran en percentatge, i d'allí es paguen les subvencions a clubs i entitats que comentes.

El pressupost quan s'aprova ha d'estar quadrat: igual ingressos que gastos. Els desajustos vénen després per mala previsió o planificació i com s'han d'equilibrar, encara que siga a any passat es recorre al préstec i a l'endeutament.
Vaja com qualsevol família, per comparar, quan ens fallen els ingressos amb que pensàvem comtpar.

I potser el preguntes: ¿I d'on trau l'ajuntament els diners que posa com ingressos?
Bé, n'Hi ha uns que són, diguem-ne, segurs: la part que li correspon en la participació de l'Estat, les contribucions d'IBI, i taxes com fem, aigua potable, que no varien molt d'un any per a un altre.

Però, hi ha altres taxes i gravamens que no són tan fixos: impost per contrucció, les plúsvalues derivades de compra-ventes de pisos i terres; impost especial d'urbanitzar...
I si algun falla (com està passant ara amb tots els tocants amb obres i construccions), les previsions d'ingressos no es compleixen i vénen els problemes i cal anar a més prestecs, etc.

En aquest 2009, el PP havia pressupostat quantitat molt grosses en conceptes urbanístics que, i perdoneu l'expressió ¡ni de conya! es trauran.. Per tant, si el sou dels funcionaris és un sagrat, si s'han de pagar als bancs, etc. els que tardaran a cobrar són....

Esperem haver explicat la mecànica. Es més complexa però... hem intentat fer-nos entendre.